изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:49 EEST
АНСАМБЪЛ "ТРАКИЯ" ЗАРАДВА БАЛЧИКЛИИ С ГРАНДИОЗЕН КОНЦЕРТ    
НовиниС концерт "Вричане в обич" на фолклорен ансамбъл "Тракия" миналата вечер в Балчик бе поставено началото на осмото издание на Международния  фестивал  на младите в изкуството „Виа Понтика”.


На сцената излязоха повече от 40 певци и танцьори, които направиха зрителите свидетели на грандиозно събитие. Спектаклите на формацията излизат от рамките на традиционните концерти и изключително атрактивно  разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. Очарованието и хипнотичното сценично въздействие се дължат на синкретизма на представленията: песни, танци, мелодии, ритуали са вплетени в неповторим спектакъл. Съществен принос за този творчески заряд винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Десетилетия “Тракия” е новатор в музикалните и танцови форми, като същевременно не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Ансамбълът е изнесъл хиляди концерти в България и 52 страни по света на всички континенти - Франция, Италия, Белгия, Германия, Финландия, Австрия, Япония, Индия, Индонезия, Шри Ланка, Иран, Ирак, Сирия, Израел, Алжир, Мароко, Танзания, Мозамбик, Мексико, Колумбия, Куба… Главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Тракия” е Даниела Дженева.
С особен интерес в рамките на фестивала "Виа Понтика" се очаква изложбата на скулптора Веселин  Ламбрев – „Точка на кипене на фантазията“, която ще бъде експонирана в Арт- галерия „Тунела” в  „Двореца”. Театралният афиш включва четири заглавия: „Слугините” от Жан Жьоне, „Пиеса №27” от Алексей Слаповски, „Красиви тела” от Лора Кънингам и „Небесен отряд” от Джордже Лебович и Александър Обренович. Към тях се присъединяват и куклените спектакли „Клоуни и кукли” и „Джовани и Лече-буболече”. Традиционно с изложби се представят студентите от Националната художествена академия. Тази година в тях ще се включат и представители на Лесотехническия  университет - София. Международното присъствие се проектира от възпитаници на Университета на Черна гора и университета „Овидиус”-Констанца, Румъния. Ежегодното участие на националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“-София, във „ВиаПонтика“ тази година ще се реализира с вокален концерт на дуо “Колаж“ и инструменталните провокации на камерен ансамбъл “Силуети“.
В рамките и на осмото издание на форума отново са предвидени два дни за прожекции на късометражно кино. В Каменната зала в „Двореца” и в народно читалище „Паисий Хилендарски” ще бъдат представени филми от осмото състезание CILECT PRIZE 2015. Очаква се и особен интерес към представянето на българския игрален  филм „Омбре”.
Предстоят десет невероятни дни, в които студенти от България, Румъния и Черна гора ще привлекат жителите и гостите на Белия град в един уникален енергиен обмен.
Фестивалът на младите в изкуството се организира от сдружение „ВиаПонтика-2010“ с председател Красимир  Ранков, с изключителното съдействие на община Балчик и ДКИ КЦ "Двореца".









 


Сходни връзки

АНСАМБЪЛ "ТРАКИЯ" ЗАРАДВА БАЛЧИКЛИИ С ГРАНДИОЗЕН КОНЦЕРТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди