изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:14 EEST
ИМКА УЧАСТВА В ПРОЕКТ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ПАМЕТТА ОТ ИСТОРИЯТА    
ОбществоПрез август в Берлин се проведе обучение на тема Възпоменание от втората световна война. В него взеха участие 24 души от цял свят.


От българска страна участниците бяха от младежката организация ИМКА-Добрич. Останалите бяха от Холандия, Австрия, Германия, Франция, Унгария, Полша, Гърция, Литва, както и от по-екзотични места, като Индия, Китай и Америка. Всички участници представиха своето виждане за последиците от Втората световна война в своите държави.
Кита Бончева от ИМКА-Добрич, разказа повече подробности за програмата на обучението. То включваше много задълбочена подготовка с материали и документални интервюта с хора, преживели холокоста в Германия. Групата работи и в няколко по-малки екипа, които няколко дни подред правиха анализ на едно интервю, по избор. Целта беше да се запознаят с историята от правдоподобни източници, да научат подробности от живота на хора, преживели лагери като Аушвиц, Равенсбрюк, Биркенау и много други, както и марша на смъртта. В програмата бяха включени и лекции на специалисти, които работят с документи от този период. Участниците се запознаха с много подробности, като например, условията за живот и видовете лагери, кои са били преследваните групи от хора, стратегии за оцеляване в лагерите, животът след Втората световна война, репатрирането на лагерниците и други.
 Даден беше достъп до огромен архив от видео-, фото- и писмени материали, които се оказаха неизчерпаем източник на информация. Разгледаните интервюта, например, свидетелстват, че голяма част от преживелите холокоста са искали да се махнат въобще от континента и често цели лагери като общност са се изселвали всички заедно, например, в Канада, Щатите, Уругвай и др., за да дадат ново начало на нов живот. Интересни бяха разказите и на хора, интервюирани непосредствено след войната и след 30 години. Един и същи човек отказва да говори вече на немски език и дори не носи същото име от младините си, а се явява с нова идентичност и ново име на американец.
 Най-дълбоко впечатление у всички участници остави посещението в бившия женски работнически концентрационен лагер Равенсбрюк. По време на тур из останките от лагера под думите на екскурзовода оживяваха мрачни картини на нищета, тежък труд, мъчения и жестокост. Бяха споделени личните истории на няколко жени, които се оцелели, които са се връщали години наред до лагера, за да разказват на идното поколение за своите преживявания, докато са били там.
Това, което остана като убеждение у всички, е, че трябва да помним своята история и да я пазим. ИМКА-Добрич, разработва нови идейни проекти, които включват работа с младежи за опазване на паметта и историята. Доброволците от организацията планират да покажат част от разгледаните интервюта на своите връстници, за да им открият лицето на войната чрез разказите на преживелите. НДТ
 


Сходни връзки

ИМКА УЧАСТВА В ПРОЕКТ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ПАМЕТТА ОТ ИСТОРИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди