изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:21 EEST
НАЙ-ГОЛЯМАТА КАМЕННА СГРАДА В ЕВРОПА ОТКРИХА НА ДУРАНКУЛАК    
ИсторияУникално култово съоръжение на 7500 години откри екип от археолози на големия остров в Дуранкулак. Тук се намира една от най-старите праисторически култури в Европа, открита още през 70-те години. След повече от 11 години прекъсване разкопките продължиха това лято и извадиха на повърхността още от тайните на каменния град в езерото, съобщи БНТ.

През последните дни археолозите разкриват, може би, най-голямата известна до момента каменна сграда в Европа, както и пещ, която е била използвана близо 80 години. В близко помещение са намерени различни култови предмети. Сградата е била срутена при земетресение и опожарена.
Петър Зидаров, археолог: Това предизвикателство, пред което сме изправени в момента е да разкрием последователността на напластяване на няколко етажа или етапа на живот в една от най-монументалните сгради въобще в праисторическа Европа с обща запазена площ над 200 квадратни метра, ако е била двуетажна над 400 кв. м.
Каменният град от Дуранкулак е световноизвестен паметник на културата и дава представа какви са били хората от каменно-медната епоха.
Петър Зидаров, археолог: Хората, които са живели на това място не само са били отлични строители, но са и сред първите хора, които са започнали да топят метали-самородна мед, самородно злато, изработват накити от тях и търгуват с далечни земи включително до гръцкото крайбрежие.
Праисторическото селище на острова е от така наречената култура Хаманджия 4, проучвана близо 40 години от проф. Хенриета Тодорова. В екипа участват специалисти от Института по археология при БАН, Нов български университет и Регионалния исторически музей във Варна, а финансирането е от Министерството на културата и община Шабла. НДТ



 


Сходни връзки

НАЙ-ГОЛЯМАТА КАМЕННА СГРАДА В ЕВРОПА ОТКРИХА НА ДУРАНКУЛАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди