изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:33 EEST
ГАВРА С БЪЛГАРИЯ, НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ИМ ПУКА : Нов шок с тока! Искат сметка за 3000 лева от фирма за смяна на енергото    
Икономика 3000 лв. месечна сметка за ток е абсолютният минимум, за да може една фирма да си намери доставчик на еленергия на свободния пазар. Това е сумата, над която търговците на ток проявяват интерес към един отделен клиент, съобщи Венцислав Топузов, управител на портала energienpazar.bg. За битовите абонати смяната на доставчика все още е като мисия невъзможна.

По информация на Топузов към момента само енергото в Западна България – ЧЕЗ, е позволило излизане на свободния пазар чрез т.нар. стандартизирани товарови графици. Това са осреднени данни за почасовата консумация на ток от домакинствата. Такива са нужни, тъй като с обикновените електромери няма как да се отчита почасовото потребление, пише "Монитор". От ЕВН допускат излизането само след като се инсталира специален електромер, а от „Енерго-Про” не предлагат нито една от двете опции, каза Топузов.

За да могат по-малките фирми със сметки от по 200-300 лв. също да излязат на свободния пазар при изгодни условия, от енергийния портал започват да набират записвания от по-дребния бизнес в Западна България чрез онлайн платформа. Който иска да излезе на свободния пазар, може да подаде заявка до 31 октомври. От портала ще сумират всички постъпили заявки, след което ще пуснат общото количество на търговци, които да предлагат цени за целия пакет. Критерият за избор ще е най-ниска цена. Договорите между търговеца и всички фирми ще са типови, за срок от 1 г. с опция за продължаване и при фиксирани цени. „Очакваме в рамките на кампанията да се постигнат около 12-15% по-ниски цени за електроенергия в сравнение с цените, които фирмите плащат в момента на регулиран пазар”, смята Топузов.

Заради вдигането на добавката „задължения към обществото” за свободният пазар (от 18,93 лв. на мегаватчас на 37,90 лв.), от 1 август той е станал по-малко изгоден за фирмите, съобщи енергийният експерт. Вместо да пестят 30% от сметката си на него в сравнение с регулирания пазар, след 1 август те вече икономисват двойно по-малко – 10-15%.

За бизнеса, който вече е на свободния пазар обаче няма никаква икономия, а поскъпване, като то отново се дължи на увеличението на добавката. Венцислав Топузов даде пример за фирма с 50 мегаватчаса годишно потребление на ток, или 1000 лв. месечна сметка за ток. За нея добавката „задължения към обществото” от 1 август скочи с 20 лв., което на година прави допълнителни 1000 лв. разход за еленергия, посочи той.

Към момента за битовите абонати е по-добре да не излизат на свободния пазар, смятат експертите на energienpazar. Причината е отново във вдигането на добавката „задължения към обществото”. За регулирания пазар пък тя беше намалена от малко над 50 лв. до 37,90 лв. Така се оказва, че първият битов абонат, който излезе на свободния пазар през юли, към момента вече е губещ, коментира Венцислав Топузов. При средна сметка от 70 лв. месечно, след увеличението на добавката, той плаща с 5-10 лв. повече в сравнение с абонат със същата консумация на регулирания пазар, допълни той.

Енергийният експерт и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” Атанас Георгиев коментира, че по-добрите цени, които в момента битовите клиенти получават на регулирания пазар в сравнение със свободния се дължи на кръстосаното субсидиране между цените за бизнес потребители и домакинства в мрежите ниско напрежение.

Към момента на свободния пазар има около 6000 потребители, допълни Георгиев. И предупреди, че пропускаме сроковете за премахване на всички регулирани цени.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

ГАВРА С БЪЛГАРИЯ, НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ИМ ПУКА : Нов шок с тока! Искат сметка за 3000 лева от фирма за смяна на енергото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.26 секунди