изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-27 @ 11:32 EEST
ЗАЛА ЗА ИЗСЛУШВАНЕ НА ДЕЦА ОТКРИВАТ В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА В БАЛЧИК    
Ред и сигурностРайонният съд Балчик отбелязва през септември 135-ата годишнина от създаването си с Указ №465 от 15.08.1880 г. на княз Александър I Батенберг. На нея ще бъде посветен насроченият за 30.09.2015 г. „Ден на отворени врати” в съда. С множество инициативи Районен съд Балчик ще представи своя опит и традиции, както и новостите, с които отговаря на съвременните тенденции в правораздаването.

По този повод се подготвя документална изложба за институцията и един от родоначалниците й – Кръстю Мирски. Той е сред председателите на учредения след Освобождението на града от турско владичество Окръжен съд Балчик, който е закрит по силата на приетия през 1880 г. Първи закон за съдебната власт в Княжество България, и чийто приемник е новосъздаденото мирово съдилище. Човек с енциклопедични знания, Кръстю Мирски дава становища и предложения по правото, високо ценени от неговите съвременници и актуални и днес.
В „Деня на отворени врати” в Районен съд Балчик ще бъде открита съдебна зала, адаптирана за изслушване на деца по граждански и наказателни дела. Тя предоставя условия всички страни в процеса да бъдат третирани като равни и да се намали стресът на малолетни и непълнолетни при участие в съдебна процедура.
Организирана е лекция за структурата и функционирането на съдебната власт, на която ще бъдат поканени ученици от местната гимназия. Пред тях ще бъде демонстрирана програмата за разпределение на дела на съдия докладчик. Съдът ще представи и обновената си интернет страница, към която предстои да бъде пусната версия на английски език. Тя е разработена също по повод годишнината на институцията.
В „Деня на отворени врати” ще се проведе и среща на тема „Медиацията като услуга на Районен съд Балчик” с участие на медиатори, адвокати, юристи.
В навечерието на празника съдът провежда множество инициативи свързани с медиацията като способ за решаване на спорове. На срещи в селата Сенокос, Соколово, Гурково и Царичино на 14 и 16 септември ще се обсъди приложимостта й по въпросите на родителската отговорност, издръжката на децата, за делба на имоти; договорни отношения и други. В периода 23-25 септември Районен съд Балчик ще проведе „Дни на медиацията” в Съдебната палата. На тях специално обучен служител ще отговаря на въпроси по приложението й. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАЛА ЗА ИЗСЛУШВАНЕ НА ДЕЦА ОТКРИВАТ В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди