изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:35 EET
Изхвърляйте веднага пластмасови бутилки! Повторната им употреба е вредна за здравето    
Здраве Тежки метали, опасни химикали и вещества, влияещи на хормоналния ни баланс, може да попаднат в организма ни чрез пластмасовите бутилки и опаковки. Много хора си позволяват да ги използват многократно. Това обаче никак не е безвредно. Трудно забележими знаци върху тях показват какви рискове крият.

Например пластмасата, на която има триъгълник с цифра 1, отделя тежки метали и вещества, които могат да повлияят върху хормоналния баланс на човек. Всъщност този знак използват почти всички производители на вода и напитки, които всекидневно пием.

Друг рисков материал е номер 3 - от него се правят опаковките на много потребителски стоки, но съдържа поне два опасни химикала, влияещи отново върху хормоните. Най-опасен е обаче номер 7 – отделя бисфенол А - вещество, което унищожава ендокринната ви система.

Експертите са категорични, че всички пластмасови бутилки и опаковки са само за еднократно ползване. Шишета например съдържат невидими за окото пори, по които остават остатъци от всички, сипано повторно.

"При употреба особено, когато ползваме директно шишето за пиене на вода, ние сами внасяме микробно замърсяване и с течение на времето това микробно замърсяване се разраства", обяснява пред бТВ Валентина Багдасарян от Национален център по обществено здраве.

Не сипвайте вино или ракия в тези бутилки. Не ползвайте отново и чашите за кафе и чай, кофичките от кисело мляко, тарелките, в които си взимаме храна за вкъщи или пластмасовите прибори.

Най-простият съвет на специалистите е, когато купуваме храна или напитка в дадена опаковка или бутилка, тя да не се използва за друго. Четете внимателно не само етикета, но и знаците по стоката.

*************

Водата, която пием от пластмасовите бутилки съдържа близо 25 000 химикала, установиха немски изследователи. В проучването им, цитирано от сп. Plos one, се посочва, че някои от тези химикали действат като мощни медикаменти в тялото ни.

Те могат да блокират няколко жизненоважни процеси наведнъж, да повлияят на развитието на организма и неговите репродуктивни функции, предизвиквайки увреждане на щитовидната жлеза, и дори да провокират развитието на рак.

Част от пластификаторите и химикалите, които съдържат бутилките, макар и в малки количества, се отделят в течността и оттам попадат в организма, увреждайки го, твърдят авторите на изследването.

Те са купили 18 различни проби вода в пластмасова бутилка от търговската мрежа във Франция, Италия и Германия. Използвайки различни методи за химичен анализ, учените тествали водата от бутилките за нейната способност да взаимодейства в организма с рецепторите на естроген и андроген (тестостерон и друг мъжки репродуктивен хормон).

Изследователите сравнили данните с тези при пиене на чешмяна вода и резултатите били потресаващи.

По-голямата част от тестваните бутилирани води въздействали на хормонални рецептори, като в някои от случаите въздействието на андрогена било като при прием на лекарството Flutamide, което обикновено се предписва на хора, страдащи от рак на простатата.

Чешмяната вода не прeдизвиква никаква допълнителна естрогенна или андрогенна активност.

За втората част на изследването, учените изследвали кои химични вещества в пластмасова бутилка вода причиняват репродуктивни хормонални смущения. Хормонално най-активни били класове химични вещества, наречени малеати и фумарати, които се използват за производството на формата на пластмасови смоли, съдържащи се в пластмасовите бутилки за вода.

Хормонално активните химикали, обикновено причиняващи ендокринни смущения, са известни с нарушения на репродуктивното развитието на децата, но повече изследвания установяват, че те могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, диабет и безплодие сред възрастните.  http://pik.bg

 


Сходни връзки

Изхвърляйте веднага пластмасови бутилки! Повторната им употреба е вредна за здравето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди