изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:11 EEST
Италия ни връща конфискувани антики за 1 млрд. евро    
НовиниСпециализирана акция на италианския пазар за антики направи възможно в България да се върне огромна колекция от културно-исторически ценности, изнесени нелегално от страната. Стойността на откритите предмети е над 1 млн. евро.

Пръстени и монети от римската епоха, предмети от ежедневието на древните народи по нашите земи, някои с изключителна културно-историческа стойност бяха получени обратно от Специализираното звено на карабинерите, съобщава bTV. Италианските власти са проследили и пресекли канал за продажбата на антики в Италия с помощта на българските власти.

„Успяхме да засечем трафика по време на редовни контроли на специализираните търгове и пазари на антики. На един такъв в Верона имаше продажба, организирана от български граждани. Арестувани са петима и сега може да ви върнем над 3500 предмета”, съобщи генерал Мариано Моса от Специализираното звено на карабинерите.

Трафикът с антики е един от най-доходните за организираната престъпност. Контролира се предимно от трафикантите на наркотици и оръжие, които ползват едни и същи канали.

„Само за миналата година се смята, че този тип посегателства в нашата страна са се увеличили със 17% според официалните данни и за нас е изключително важно да разширим обсега на взаимодействие с италианските институции, защото италианската страна е първата, която в Европа изгради своя нормативна база, модерна и адекватна на този тип престъпления”, коментира българският посланик в Рим Марин Райков.

След завръщането й в България ценната колекция ще бъде изложена в Националния историческия музей.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Италия ни връща конфискувани антики за 1 млрд. евро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди