изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:07 EEST
ФЕСТИВАЛ НА ХВЪРЧИЛАТА 2015    
НовиниЕдин хубав празник, който радваше в еднаква степен и малки, и големи, се реализира в няколко последователни години в местността „Малкото море“, южно от Фара на нос Шабла. Парад на хвърчилата, който осигурява целодневно пребиваване на открито, усмивки, творчество, движение и задължителното обветряне – отива му на нашия край да го има. От първото издание на фестивала през 2011-та година той се превърна в предпочитано септемврийско събитие за много хора от региона – за да присъстват на него, пристигаха гости от Добрич, Варна, та дори и от по-далеч. Да полетиш с мечтите и хвърчилото си – какъв по-хубав завършек на летния сезон!?

До настоящата година фестивалът се провеждаше в рамките на проект на БДЗП „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска“, финансиран по Програма LIFE + на Европейската Комисия. Проектът се осъществяваше съвместно с община Шабла и включваше редица дейности, но несъмнено крайбрежната надпревара на най-добрите водачи на хвърчила беше най-атрактивната и популярна сред тях. Тази година празникът ще продължи да съществува – като еднодневен фест, посветен на хората от приморска Добруджа, житото и червеногушата гъска. Той се организира от община Шабла и Зелен образователен център с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа. „Мястото на срещата“ остава същото, а фиксираната дата е 20 септември (неделя).
Издигане на готово хвърчило, изработване на такова на място, демонстрации на различни видове хвърчила, авиомодели и други летящи обекти, конкурс за най-оригинално, най-високо летящо и най-акробатично хвърчило – всичко това очаква любителите на простора. Организаторите са се погрижили и за разнообразна съпътстваща програма. По традиция в района ще бъдат разположени шатри, където ще се помещават арт-работилници за изработка на хвърчила, бижута и картички, за сътворяване на птици от естествени материали, за демонстрация на техники за декорация и рисуване. Ще има щандове за продажба на ръчно направени сувенири и разбира се – местенца за хапване и пийване. Ще бъдат организирани пешеходни екскурзии до Тузлата и Тюленово. Не на последно място – в три времеви блока на импровизираната сцена ще вървят различни танцови, музикални и театрални прояви, съпътствани с викторини на тема морето, природата и фестивала.
Изтупайте от праха хвърчилата, пуснете ги пробно поне веднъж, кажете на приятели… 20 септември идва! НДТ
 


Сходни връзки

ФЕСТИВАЛ НА ХВЪРЧИЛАТА 2015 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди