изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:50 EET
ВОЙНАТА С ИДИЛ: Обстреляха с минохвъргачка руското посолство в Дамаск    
По света Руското посолство в сирийската столица Дамаск е било обстреляно с минохвъргачка, пострадали няма, съобщава министерството на външните работи в Москва. Мината е паднала на територията на мисията.



"На 20 септември около 9 ч. сутринта на територията на руското посолство в Дамаск сутринта е паднала мина, забила се е дълбоко в земята и не е причинила вреди. Голяма осколка от мината с маркировка е извадена от земята от повиканите сирийски сапьори. В момента се изяснява по какъв начин тя е попаднала в ръцете на бунтовниците", пише в съобщението, публикувано на сайта на руското външно министерство.



"Решително осъждаме престъпния обстрел на дипломатическото представителство на Русия в Дамаск. Очакваме ясна позиция по този терористичен акт от всички членове на международната общност, включително страните от региона. При това са необходими не само думи, но и конкретни действия", заявява руското Външно министерство.

"Обстрелът е дошъл от страната на района Джобар, където са се окопали антиправителствени бунтовници. Те не се причисляват към Ислямска държава, но имат външни спонсори, върху които ляга отговорността да окажат необходимото въздействие на незаконните военни формирования", завършва съобщението.

„Форин афеърс“: Путин ще открадне Дамаск

Русия отново става настъпателна в района на Близкия Изток след операция „Кавказ“ в края на 60-те години в Египет. И Западът отново е изненадан.
Успехите на руската дипломация в Близкия изток удивиха останалите играчи в световната политика. Кремъл действа все по-решително в Близкия изток и в Средиземно море.
Основните направления на руската политика в региона са е създаването на буферна зона, сдържаща ислямистите, износ на оръжие, сътрудничество в ядрената енергетика, укрепване на влиянието в Средиземно море и местните християнски общности. В това Москва постига успехи, които я превръщат в значим играч в региона наравно със САЩ.
Независимо от последствията на „арабската пролет” от 2011 г., Москва успя да запази сътрудничеството си с Иран, Либия и Сирия. Русия успя да извлече ползи от обтегнатите отношения между САЩ и съюзниците им в региона – Египет, Йордания, Саудитска Арабия и страните от Персийския залив. Например, през юни в Москва пристигна саудитския принц, през август краля на Йордания, президентът на Египет и принцът на Абу Даби. През есента Русия планират да посетят емирът на Кувейт и кралят на Саудитска Арабия.
Москва определено бележи успехи в отношенията с Рияд, основният съюзник на САЩ в региона и спонсор на сирийските бунтовници. За последната година Русия и Саудитска Арабия установиха диалог за преодоляването на конфликта в Сирия, обсъдиха доставките на оръжие, възможни инвестиции в Русия в размер на 10 млрд. долара, както и сделка за строителството на над десет АЕЦ-а.  
Дейността на руската православна църква в държави като Израел, Ливан, Египет, Йордания, Палестина, Сирия пък й дава претекст да предприема и определени дипломатически инициативи. Предотвратяването на нахлуването на САЩ в Сирия през 2013 г. е било свързано и с Ватикана, която е подкрепила инициативата на Русия за унищожаването на сирийското химическо оръжие. Светият престол вижда именно в Кремъл, а не във Вашингтон, защитника на християните в Близкия изток, се отбелязва в статията.
Въодушевена от успехите си Москва ще продължи да укрепва своите позиции в региона и ще „открадне“ Дамаск. Основната й задача в момента продължава да бъде борбата с „Ислямска държава”, която представлява реална заплаха и за Русия. Според анализатора, Москва може да се принуди да сформира собствена коалиция за борба срещу ислямистите. В нея е възможно да влязат Сирия, Иран, „Хизбула”. Това на свой ред ще създаде имидж на Русия на специалист по урегулирането на регионални конфликти и надежден съюзник – за разлика от Вашингтон, който не бърза да решава създадените от самия него проблеми.
Досега Москва демонстрираше военна мощ предимно в Европа и в Атлантика. Близкият Изток и Средиземноморието обаче бързо се превръщат в „новото игрално поле“ на Русия. И ако може да  се извлече поука от Студената война, тя е, че  където руската дипломация и военноморски сили отидат, скоро към тях се присъединяват авиация и пехота. Историята също така ни учи, че Москва не се страхува да предприема наземни операции там, където смята, че интересите й са застрашени.

http://epicenter.bg


ПОСЛЕДНИТЕ 10 ПУБЛИКАЦИИ НА ТЕМА ИДИЛ

  1. ВОЙНАТА С ИДИЛ: Руски пехотинци влязоха в битка с "Ислямска държава"
  2. Брюкселските свирачи погубват Европа
  3. Газета.ру: „Ислямска държава“ се протяга към Мека, Медина и Ерусалим и застрашава Европа и Русия, предупреди Владимир Путин
  4. Близо 4000 въоръжени ислямисти са проникнали в Западна Европа като бежанци!
  5. ИД призова за джихад срещу Турция и завладяването на Истанбул
  6. Сделката “Анкара - Вашингтон": Главата на кюрдите срещу главата на ИДИЛ
  7. Jackarta Globe: „Ислямска държава” напредва в Югоизточна Азия
  8. ХРАНЕНИ ХОРА НА САЩ И ЕС СКЛЮЧИХА СПОРАЗУМЕНИЕ С ГЛАВОРЕЗИТЕ ОТ ИДИЛ
  9. ЦЪФТИ И ВЪРЗВА АФРИКАНСКАТА ПРОЛЕТ: Глави на шиш: ИДИЛ обезглави 50 сирийски войници и ги изложи на показ
  10. Въоръжени нахлуха в жилищен блок и разстреляха 20 жени, нарочени за проститутки
 


Сходни връзки

ВОЙНАТА С ИДИЛ: Обстреляха с минохвъргачка руското посолство в Дамаск | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди