изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:59 EEST
Български журналисти писаха на Порошенко: Отменете санкциите спрямо всички журналисти    
Новини Международният редактор Къдринка Къдринова и журналисти от бившите "Тема" и "Преса" написаха писмо до президента на Украйна Петро Порошенко, с което настояват санкциите спрямо всички журналисти да бъдат отменени и Украйна да гарантира свободно упражняване на журналистическата професия.

Миналата сряда президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ, с който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност. Сред тях са депутатката от "Атака" Магдалена Ташева и журналистката на свободна практика Елена Йончева. Санкцията спрямо Йончева е заради поредицата от документални филми за Украйна.

Така нареченият "черен списък" е разделен на няколко категории: наблюдатели на изборите, журналисти, културни дейци, сред които са включени писатели, артисти, академици и държавни чиновници. Журналистите са 43-ма души от Русия, Великобритания, Испания, Германия и България. До някаква степен бях изненадана да видя името си в този списък, защото съм отразявала достатъчно обективно процесите в Украйна, но вероятно това се счита за неприемливо от някои среди. Това е вторият "черен списък", в който попадам. Първият е на Северна Корея, след като направих документален филм в края на 2003 г. Но предвид много забрани и всичко това, което става в Украйна: преследване, дори убийства на журналисти, да си спомним как през април бе застрелян Олесь Бузина - един от най-активните журналисти и блогъри, този списък не трябва да е голяма изненада, коментира преди дни Елена Йончева в интервю на Оля Ал-Ахмед за "Стандарт".

Тази забрана е наистина броня срещу правдата и обективната реалност. Но тя ще има краткосрочен ефект, допълва журналистката.

Ето писмото на колегите й в нейна защита:

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА УКРАЙНА Г-Н ПЕТРО ПОРОШЕНКО
Господин президент,
Ако е искрено твърдението ви, че свободата на словото е висша ценност за вас, защо не извадихте от вашия санкционен списък ВСИЧКИ журналисти? Предложили сте на Съвета за национална сигурност и отбрана да се отменят санкциите срещу европейските журналисти, но защо само за европейските? Независимо от коя държава и от кой континент е журналистът, той си остава журналист - носител на свободата на мисълта, словото и информацията, без значение дали те са угодни или не на едни или на други власти. Ако прилагате двоен стандарт към тази основополагаща за демокрацията свобода, няма как да се представяте за демократ.

Отгоре на всичко санкциите бяха отменени само спрямо шест европейски жуналисти

- трима служители на силно протестиралата заради санкциите ВВС, двама испанци, още през юли отвлечени в Сирия (!), и един германец, който никога не е стъпвал в Украйна. А останалите?
В България сме особено изумени от вкарването във вашия санкционен списък на изтъкнатата българска телевизионна журналистка Елена Йончева, доказала се като ярък професионалист не само с репортажите си от Украйна, но и с филмите си, заснети в Чечня, Афганистан, Ирак, Алжир, Сирия и т.н. Не ви ли смушава фактът, че единствената друга страна освен Украйна, решила да й се обиди и да я санкционира за журналистическата й работа, е била Северна Корея? И щом делите журналистите на европейски и други, защо не извадихте от списъка си европейката Елена Йончева? Или не знаете, че България е в Европа и членува в Европейския съюз?

Настояваме санкциите спрямо ВСИЧКИ журналисти да бъдат отменени

и Украйна да гарантира свободно упражняване на журналистическата професия. Включително и за самите украински журналисти, много от които са загубили живота си заради своята професия. Похвално е, че по повод 15-годишнината от гибелта на украиниския разследващ журналист Григорий Гонгадзе вие поднесохте венец пред паметника му в Киев. Но е шокиращо, че същия ден вие подписахте указа за налагането на санкции на толкова много други журналисти.
Господин президент, напомняме ви, че срещу санкциите протестираха базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите, ОССЕ, евродепутати, много журналистически организация, включително Съюзът на българските журналисти. Присъединяваме и нашия глас на журналистическа солидарност, подкрепяйки както българката Елена Йончева, така и всички журналисти, подлагани на натиск, преследвания, санкции. Държим да напомним, че санкциите било срещу личности, било срещу държави са инструмент, сам по себе си крайно ретрограден и бумерангов, както неведнъж е доказвала световната политика.


P.S.Желаещите да подкрепят този текст могат да го направят във Фейсбук. Досега е подписано от Къдринка Къдринова, Елена Кодинова, Аделина Делийска, Лилия Христовска, Елена Енчева и много други колеги не само от фалираните две издания, а и от други медии.

 


Сходни връзки

Български журналисти писаха на Порошенко: Отменете санкциите спрямо всички журналисти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди