изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:49 EEST
Как са изобретени някои от продуктите в ежедневието – по Viasat Explore    
Любопитно

По какъв начин изделия, създадени за военни и проучвателни цели, са намерили място в нашето ежедневие, ще представи Viasat Explore с поредицата „Страхотни изобретения“. Епизодите ще се излъчват всеки понеделник, от 28 септември до 16 ноември, от 22:00 часа.



 Премиерната научнопопулярна поредица разглежда някои от най-често срещаните продукти в нашето ежедневие и изследва изненадващите начини, по които те са се появили на бял свят. Епизодите разкриват завладяващи истории. Голяма част от откритията са създадени от желанието за доминиране един над друг, за военни цели, а други са водени от стремеж към нови научни постижения. Така например, от изследването на звездите се раждат редица изделия, които завинаги ще променят живота на хората. Зрителите ще се запознаят с любопитни факти за това как някои от продуктите са се променили до неузнаваемост, преди да станат част от нашия живот.

 

Премиерната поредица разкрива и как необходимостта на НАСА от система за пречистване на водата за космически кораб е довела до изобретяването на устойчиви на надраскване лещи за очилата, които се използват масово. Също така, става ясно каква е връзката между император Наполеон с консервирания боб и какъв и колко различен е производственият процес днес, както и какво е общото между разтворимото кафе и Американската гражданска война?

 

Епизодите представят още интересни неща като това как цифровите апарати, които използваме, за да заснемаме своите спомени, са разработени от шпионска сателитна технология и можем ли да превърнем мобилния си телефон в микроскоп. Също и защо найлонът е провъзгласен за „материалът, който спечели войната“, тъй като се използва за направата на парашути, бронирани жилетки и дори връзки за обувки. Отговорът на въпроса как са направени чорапогащите - се крие в Полша.

 

Тази динамична и интригуващата научнопопулярна поредица е изпълнена с драматизирани възстановки, архивни кадри и снимки. Интервюта с екип от водещи авторитети и експерти, историци, учени и писатели показват, че предметите, които днес се приемат за даденост, често имат невероятен произход. Научете повече за продуктите, които ни заобикалят в „Страхотни изобретения“, всеки понеделник, от 28 септември до 16 ноември, от 22:00 часа, по Viasat Explore.

 

 


Сходни връзки

Как са изобретени някои от продуктите в ежедневието – по Viasat Explore | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди