изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:09 EET
Изчезващите животни в България (видео)    
ЕкологияБългария е на едно от първите места в Европа по разнообразие на животински видове. Причината за това е разнообразната естествена среда, необходими за съществуването на много от тях. Най-много животински видове могат да се срещнат на местообитания, разположени в границите на трите национални парка “Пирин”, “Рила” , “Централен Балкан” и съществуващите в страната резервати.

За жалост обаче, все повече стават застрашените видове, описани в Червената книга 0 списък със застрашени, изчезващи и изчезнали биологични видове, живеещи на територията.

Човешката намеса в природата, променящата се екосистема, бракониерството и палежите са част от причините за изчезващите видове.

В списъка със защитени животни в България е етруската земеровка – това е един от най-дребните бозайници в света. Дълъг е едва 4 см и тежи около 4 грама. Причината за изчезването му са пестицидите и интензивното селско стопанство.

Пъстрият и степен пор е сред най-редките бозайници в България. Тези животинки са много интелигентни и са „напаст“ за човека, заради щетите, които нанасят. Бракониерството е друга причина за намалената им популация.

Сладките лалугери също попадат в тъжния списък. Тези животинки живеят на колонии и са много социални, а през зимата спят зимен сън. Паленето на стърнища е сред основните причини за изчезването им.

Прилепите са едни от най-древните бозайници, а България е една от страните в Европа с най-много видове прилепи – около 30.

В листата попадат и видрите. Тези удивителни бозайници са застрашени в цял свят. Живеят край реките и изчезването им се дължи на замърсените води, избиването от рибарите и бракониерството.

У нас са застрашени и някои пернати – лешоядите, гугутките, ливадният дърдавец, ловният сокол и царският орел. Научете повече за тези видове във видеото.  http://www.vesti.bg


 


Сходни връзки

Изчезващите животни в България (видео) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди