изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:22 EEST
БУМЕРАНГЪТ СЕ ЗАВЪРНА: Димитър Димитров, хотелиер: Липсата на децата-лагерници от Русия провали туристическия сезон в Кранево та    
ИнтервютаЗа резултатите от отмоналия летен туристически сесон и за очакванията от Лято 2016 Радио „Фокус” – Варна разговаря с Димитър Димитров, председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите – регион Североизточна България.

Фокус: Г-н Димитров, как се развива туризмът по Свереното Черноморие в средата на септември?
Димитър Димитров: Някои от колегите за началото и средата на този месец твърдят, че е добре, някои други, че е зле. Това обаче ще може да се обобщи чак към края на септември или началото на октомври.
Фокус: Как преминаха месеците юли и август, осъществи ли се този голям спад на туристи, който вие от бранша очаквахте?
Димитър Димитров: Малко да. Резултатите не са по-различни от очакваните. Има хотелиери, които работиха добре тази година, явно са си подготвили добре нещата, има и хотелиери, които работиха зле. Специално за членовете на нашата асоциация мога да кажа, че около 90 % споделят, че от края на юли до средата и края на месец август сезонът е бил много добър.
Фокус: На какво се дължи това? Повече туристи от България, бившия СССР, Централна или Западна Европа?
Димитър Димитров: Западни туристи да, но българските туристи тази година посетиха добре Северното Черноморие, но като проценти все още нищо не мога да кажа защото още нямаме данни.
Фокус: Замисляте ли от бранша някаква нова стратегия за следващия сезон защото подготовката започва още от сега? А по-масово присъствие на пазара на пазара на бившия СССР, където явно кризата ще продължи.
Димитър Димитров: Ние имаме редовни и регулярни срещи с Министерството на туризма. Залагат се много интересни и атрактивни моменти за следващата година. Сега все още предстоят срещи за това какво точно ще се предложи и как точно ще станат нещата. Има много неща, които ние от бранша искаме да споделим с министърката за да се реализират и дано да станат. Специално Северното Черноморие тази година претърпя много голям крах в Кранево. Проблемът този сезон беше, че в Кранево не можаха да дойдат децата-лагерници от Русия.
Фокус: Има ли някакъв вариант те някога изобщо да бъдат върнати?
Димитър Димитров: Според нас има варианти част от тях да се върнат, но с тази масирана политика на Путин всички руски деца да почиват на Крим, вероятно ще има пауза от няколко години.
Фокус: Заради липсата на деца-лагерници от Русия ли се дължи главно отливът на туристи?
Димитър Димитров: Ние направихме проучване и то показа, че руските туристи ги има или по-точно рускоговорящите туристи защото в България хората не отличават руснако от украинеца или белорусана например, но навсякъде това лято се чуваше руска реч. Като цяло мога да кажа, че ситуацията с децата е много объркана.
Фокус: Специално за Северното Черноморие дали е възможна някаква преориентация и да бъдат заменени рускоговорящите туристи с такива от Балканите или Централна Европа например?
Димитър Димитров: Точно това умуваме за Кранево. След около седмица или две ще се съберем за да помислим как да направим така, че да сменим малко профилът на предлаганите пакети за Кранево. Явно е, че трябва да се дистанцираме от детските лагери и да се ориентираме за по-възрастни туристи, семейства и фамилен туризъм. Това предстои в момента, имаме цяла зима на разположение. Така не стои обаче въпросът с комплексите, които вече договориха пакетите си за следващия сезон с туроператорите, ние почти на 70 % вече сме продали пакетите за следващата година.
Фокус: Това добре ли е като процент в сравнени с минали години?
Димитър Димитров: Ние сключваме само договори с туроператорите, а колко вече ще бъдат продадени това никой не знае. Предстои ни много работа – опознавателните срещи в чужбина, през януари, февруари и март предстоят различните търговски изложения в чужбина за да можем да популяризираме нашите дестинации и от там нататък да реализираме вече самите покупки.
Фокус: По отношение на инфраструктурата за района на Албена, Кранево, Балчик. Какво може да се направи от страна на държавата и на община Балчик за нейното подобрение и изобщо подобрение на градската среда за туристите?
Димитър Димитров: Ние сме предложили много неща, които трябва да бъдат направени и това е вече въпрос на желание от страна на съответните общини и наличието на средства. Това е основният въпрос. В момента много голяма част от инфраструктурата в района вече се подобрява. Надяваме се обещанията на министерството и на правителството като цяло да бъдат спазени и да бъдат реализирани. Става дума за пречиствателни станции, туристическа и градска инфраструктура и какво ли още не, но в тази насока се работи много. Вижда се колко градове, включително и от района, промениха своя облик като се ремонтираха централните им части. Да се надяваме, че общините няма да проспят това време и ще реализират европейските проекти за създаване на хубава среда за туристите. Всяка една община ни уверява, че от това се печели, по този начин се развива и месният бизнес. Всички това нещо го разбират, но винаги се стига до недостига на пари.
Фокус: Отпадна един много важен проект, ключов за региона – ремонта на пътя Албена – Добрич.
Димитър Димитров: Не знам защо се получи така. Беше планиран за тази година. Пътят е много важен. В същото време пътят Балчик – Добрич вече е амортизиран. Същото може да се каже и за пътя Варна – Добрич – на 80 % амортизиран. Затова тази година ще трябва да разговаряме много с всички министерства за да можем да реализираме част от идеите си, но пътят Добрич – Албена много скоро трябва да бъде реновиран. Варна – Добрич и Балчик - Добрич също. Цялата тази инфраструктура трябва да бъде обновена. Пътищата Кардам – Добрич и Силистра – Добрич са перфектни. Остана само да се направят връзките с морето. Това се знае от министерствата, мисля че за 2016 година са планирани някакви средства, но не знам за кое ще бъдат разпределени и до къде ще стигнат парите. Това беше предвидено за тази година, но видяхте какво се случи. Ние сега гледаме да завършим благоприятно сезона, да можем да зазимим обектите си и да започнем подготовката за сезон 2016. Започваме да правим равносметка и да видим къде сме сбъркали. Тази година имахме много срещи в министерството и лично с министъра на туризма. Ние разбираме, че министерството е младо – на една година. Ще видим догодина какви оправдания ще измисли.  http://www.focus-news.net

БЕЛ. ndtnews.hopto.org: Пак си намерихме виновен - разбира се, Путин. Истината е, че Русия отвърна на санкциите на ЕС и САЩ /смятай и управниците на България/ с мерки, които са в полза на самата Русия, защото Путин и Русия започнаха да работят по английския принцип - Англия приятели няма, Англия има интереси. Просто приятелството ни с Русия бе  минирано от политиката на управляващите България през последните години. Тяхна бе отговорността да заменят децата от Русия с деца от САЩ, ЕС, Канада, Австралия...
 


Сходни връзки

БУМЕРАНГЪТ СЕ ЗАВЪРНА: Димитър Димитров, хотелиер: Липсата на децата-лагерници от Русия провали туристическия сезон в Кранево та | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди