изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:57 EEST
ВОЕНЕН РИТУАЛ И ЗАУПОКОЙ ЗА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА ЮЖНА ДОБРУДЖА    
ОбществоС военен ритуал на представителни части на Военно-морските сили във военното гробище-музей в Добрич бе почетена паметта на загиналите за свободата на Южна Добруджа. На 25 септември се навършиха 75 години от влизането на българските войски в Добрич, за да възвестят възвръщането на града в пределите на България, станало възможно с подписването на Крайовския договор.

Заупокой за загиналите за освобождението на Добруджа бе отслужен от свещеници от добричките храмове.  Архиерейският наместник отец Иван Дойчев предаде поздравите от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с пожелание за здраве, спасение и живот.
„Исторически дати като днешната не се вписват в точни очертания, политически измерения и  суха фактология. Защото, това не е просто пореден успех за българската дипломация и краят на дългия и мъчителен път от Ньой до Крайова, а трудната, героична пътека към свободата и единението, извървяна през  десетилетията от добруджанци с мълчалив протест и въоръжена съпротива“, каза в тържественото слово Лена Кирилова от Регионалния исторически музей в Добрич. Тя призова да помним винаги златния ден за Златна Добруджа, в който устремът към свободата, тържеството на съзиданието и опиянението на цял един народ са сбрани в думите на ген. Попов: „Българи, ние сме тук и тук ще останем, завинаги“.  Кирилова подчерта, че неслучайно честването на Деня на Добрич започва от военното гробище, където няколко хиляди воини са намерили вечен покой и помирение, герои от различни армии и вероизповедания, победители и победени, погребани заедно и останали завинаги на добруджанска земя.
На паметника във военното гробище-музей бяха положени венци и цветя от депутата в Европейския парламент Мария Габриел, народните представители Валентин Николов, проф. Светла Бъчварова, проф. Иван Станков, Рушен Риза, Калина Балабанова, от общината, областната управа, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии и институции, гости от побратимени градове, община Мангалия.  НДТ
 


Сходни връзки

ВОЕНЕН РИТУАЛ И ЗАУПОКОЙ ЗА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА ЮЖНА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди