изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:13 EEST
ПЪРВИ ПЕСЕНЕН ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТНА ЕСЕН“ СЕ ПРОВЕДЕ В ТЕРВЕЛ    
Култура55 години след провеждането на първия Добруджански събор в Тервел, на 25 септември малкият град бе домакин на първи песенен фестивал „Златна възраст“. Идеята бе на екипа на дом за стари хора „Радост“ в тервелското село Полковник Савово, споделена и финансирана от община Тервел и осъществена с помощта на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“. Целта на фестивала е да даде среща на самодейни състави от тези социални институции, да спомогне за разнообразяване на живота на възрастните хора.

Във фестивала взеха участие 103 изпълнители в 13 групи от 10 домове за стари хора. Според регламента те се представиха в три песенни жанра: народни песни и такива на фолклорна основа, стари градски песни и руски песни. Жури в състав Светлин Марков - секретар на НЧ „Д. Дончев“, Севдалина Колева - директор на дирекция ОКМДР в общинска администрация, и Андрияна Йорданова- директор на ДСХ „Радост“, оцени представянето на групите, имайки предвид изпълнението, сценичното поведение, костюм, съответстващ на жанра. Според изтегленият жребий последователно се представиха фолклорните групи от домовете в Полковник Савово, Нови Пазар, Айдемир, Добрич, Шумен, Силистра. Особен интерес предизвикаха гостите от Радомир, които разнообразиха добруджанския фолклор с изпълнение на шопски песни. Старите градски песни бяха предпочетени от формациите от село Добрин, Добрич, Нови Пазар, Варна, Шумен, Алфатар. Интересен за организаторите бе фактът, че някои от домовете имаха сформирани групи за двете категории от съвсем различни изпълнители. А група „Щастлива радост“ от Алфатар бе единствената, която се яви едновременно в два жанра- стари градски и руски песни.
    След конкурсната програма всички групи бяха отличени с грамота, парична награда и сувенири, осигурени от община Тервел. Специален поздрав за гостите отправиха танцово-певческа група „Добруджанска огърлица“ с ръководител Радка Адамова и ДФТА „Калинка Вълчева“ с главен художествен ръководител Нели Денева при читалището.
    Гостите и домакините се разделиха с пожелания и надежди за среща и през следващата година и за още нови участници, а фестивал „Златна възраст“ да се превърне в традиция. НДТ
 


Сходни връзки

ПЪРВИ ПЕСЕНЕН ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТНА ЕСЕН“ СЕ ПРОВЕДЕ В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди