изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:54 EET
ДИЯНА БОЕВА ИЗДАВА ДЕБЮТЕН РОМАН    
Култура Субсидия за издаването на своя първи роман „Писма за оригами”, получи Дияна Боева – преподавател по български език и литература в ЕГ „Гео Милев”, Добрич. Финансовото подпомагане е част от традиционния проект на община Добрич за книгоиздаване и книгоразпространение. До няколко месеца книгата ще излезе от печат в издателство „Ерго”.

Редактори на романа са Веселин Веселинов и д-р Христо Боев, а рецензенти: доц. Вихрен Чернокожев, проф. Радослав Радев и д-р Антон Баев. Романът е писан в продължение на повече от три години.
„Писма за оригами“ се развива в два сюжетни плана. Повествованието започва с историята на семейството на Ирена и Богомил през 80-те години на XX век. В един зимен ден Богомил замръзва на улицата, опитвайки се да премине от другата страна и да преодолее своята неподвижност, разочарование и безнадеждност – незнайно как появили се изведнъж, точно когато пресича. В този първи план (80-те) идеята на автора е да пресъздаде света на консумацията, инерцията, любовта между двама души и краха на комунизма. Героите са модерни хора – не катарзисът и бунтът срещу системата са решаващи, а личното усещане за живота и самотата. След като премръзва на улицата и после излиза от болницата, Богомил започва да чете дневниците на Ели Хаджидимитрова – майката на жена си, която през 50-те години е била изселена в комунистически лагер в село Р. Дневниците-тетрадки пресъздават именно този дистопичен свят. Сюжетът се развива и редува в двата плана – съвременността на Богомил и Ирена и разказът на Ели от нейните дневници. Този ритъм задвижва различни пластове – лични, социални, човешки, митологични, исторически. В крайна сметка, животът е такъв какъвто е и трябва да бъде ценен и живян. Такова е и разбирането на Ели Хаджидимитрова, която също преживява своята любов в лагера с ченгето-разузнавач – Александър Русанов (баща на Ирена). Ели загубва живота си, когато разбира за изчезването на Русанов, раждайки преждевременно Ирена. Връзката между „двата“ свята е Мевледа – циганката, която е от местните в село Р. (родена е там), а после живее с Ирена и Богомил в град К. Тя е сянката, неумолимата съвест, на моменти вещицата, която носи някаква истина в себе си. Или поне така изглежда.
Дияна Иванова Боева е родена Добрич. Завършила е българска филология. Работила е като журналист, редактор и учител по български език и литература. Има публикации в различни литературни вестници, списания и сборници. Печели две втори места /в съавторство/ в конкурса за кратка проза на LiterNet и eRunsMagazine. Автор е на сборник с разкази. Нейният проект "The Literature Blog: "Зона за четене и писане" получава първа награда на осмото издание на конкурса /2011/ на Департамента за усъвършенстване на учители, София /СУ "Св. Климент Охридски"/. През 2013 година получава наградата на Столичната библиотека за курса си за творческо писанe, както и награда от МОН за практики, които обвързват литературата с гражданското образование. Участва като гост-редактор в проект на Министерството на културата за оперативна критика. През 2014 получава наградата на областния управител на Добрич за участието си в Конкурса за специалисти, работещи в сферата на извънкласните и извънучебните дейности, организиран от фестивална програма "Приятели на България". Един от водещите е на рубриката "Нещо за четене" (2012-2013) по "Дарик" радио. По различни проекти води курсове по творческо писане, включително и във виртуални платформи. НДТ


 


Сходни връзки

ДИЯНА БОЕВА ИЗДАВА ДЕБЮТЕН РОМАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди