изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:24 EET
Синоптик №1 Минчо Празников: Сняг на Нова година, 7 дни големи студове    
Интервюта Минчо Празников е най-известният български синоптик, признат майстор на прогнозите за времето.  22 години той работи във Военновъздушните сили, а по-късно - в Националния институт по хидрология и метеорология на БАН.  След половин век професионален стаж от няколко месеца г-н Празников е пенсионер.


- Как сте, г-н Празников? Липсват ни вашите точни прогнози за времето?
- Как се чувствам ли? Като един млад и бодър пенсионер. Хубави дни изкарах това лято в Тревненския Балкан, където съпругата ми има наследствена къща. Там наистина е истински рай. Сега вече съм в София.

- Прогнозата за лятото, която дадохте за “Ретро” преди 4 месеца, се сбъдна – много слънце и малко дъждове.
- Абе, оставете тази работа! Много и продължителни жеги ни се струпаха, бих казал, че беше адски горещо. Чак такива температури, в интерес на истината, не предполагах,че ще има. Но какво да се прави – Божа работа.

- Сега, като пенсионер, продължавате ли да се интересувате от прогнозите на колегите ви от БАН?
- Иска ми се да кажа, че вече го правя не като специалист, а като обикновен гражданин. Само че няма да бъда честен. Продължавам да се будя нощем от тревога, окъпан в пот - завалял ли е дъждът, който предишния ден официално прогнозирах. Ставам, взирам се навън. Ветровито ли е или не, облачно ли е?

- Сигурно е трудно човек да се откъсне от професионалните си навици, с които е живял половин век!
- Убедих се в това. Все още ставам и лягам с предвижданията на метеоролозите за времето, какво да се прави – нали цял живот това съм правил. Разбира се, че следя с голям интерес и циклоните, и антициклоните, и какво ли не още. За жалост обаче не разполагам вкъщи с много материали, както и с модерните техническите средства, с които боравех в лабораторията и с които сега работят нашите синоптици. Но пък това не ми пречи да си правя лични прогнози за времето.

- Добре, една лична прогноза - каква есен ни очаква, г-н Празников? 
- Продължителна, топла, златна есен. Това е един от най-хубавите сезони в България. Е, може и да превалява в средата на октомври, но това също е естествено. Според мен дори в края на октомври ще бъде хубаво за почивка на планина, защото времето ще е ласкаво и есенно топло. Възможно е на места термометрите през деня да се качат и доста над 20 градуса. Красотата на планините ни тогава е неповторима. Особено подходящо тази есен ще е времето за хора, които не обичат горещините.

- Знам, че не обичате дългосрочните прогнози и винаги сте твърдели, че в целия свят сбъдваемостта им е 25-30%. Все пак - каква ще бъде идната зима? Американски метеоролози наскоро прогнозираха, че сибирски студ щял да скове Европа?
- Абе, оставете ги тези американски, германски, руски и какви ли не други синоптици! Следя с интерес и с възмущение техните предвиждания за времето – ами едно с едно еднакви няма! Едните говорят за страшен студ, другите – за нечувано топли дни. Те са като лекарите. Ако отидете на преглед при двама лекари, почти сигурно е, че диагнозите им ще бъдат различни. Така че аз не им вярвам на тези синоптици...

- Само че те се базират на влиянието на океанското течение Ел Ниньо. Съдбата и на климата у нас бил в ръцете му, г-н Празников!
- И с този Ел Ниньо напоследък прекаляват. Всеки се захваща за него и си прави свободни съчинения. Доколко той щял да се отрази върху климата на нашата планета. Никой не отрича, че могъщият Ел Ниньо има влияние  върху климата, възможно е капризите му малко да повлияят и на различните сезони в Европа. Но за България тази зима това няма да се случи. Екстремни ситуации с времето през зимните месеци аз лично не очаквам да има.

- Значи твърдите, че зимата няма да е толкова люта?
- Идващата зима не само че няма да е люта, тя ще бъде мека. Сняг ще вали вероятно малко след Нова година, като не броя някои леки снежни препръсквания още през ноември и около Коледа. Нито пък отричам, че ще има и мразовити дни. Само че студовете няма да продължават с месеци, както се случи преди 3 години, когато България беше скована от лед много дълго време. А ще бъдат в рамките на 5-7 дни. Хубавото на онази зима през 2012 г. беше, че от студа измряха всички вируси и за епидемия от грип въобще не се заговори. По-важното е обаче дали оцеляха бедните хора, лишени от дом и отопление. Това наистина не зная.

- Следите ли прогнозите на младите ви колеги – синоптици от БАН, повечето от които са ваши ученици?
- Разбира се, че ги следя. При това с голям интерес.

- Ако трябва да оцените младите си колеги синоптици по шестобалната система, колко ще им пишете?
- На професионализма им – твърдо пиша много добър 5!

- Само че на вас като специалист те ви пишат 6+, знаете ли?
- Аз не съм суетен. Но трябва да призная, че в прогнозите им има и отклонения, така че петицата, която им писах, е напълно заслужена.

- Понякога не ви ли се иска да се върнете на работа?
- (Смее се.) Моля ви, не ми задавайте  болни въпроси! Още преживявам мъките на този преходен период след дългогодишен професионален стаж и необходимостта да  повярваш, че вече не си това, което си бил. Защото алтернатива пред тебе няма. Да повярваш, че просто вече си един пенсионер. Когато човек няма ангажиментите, с които е свикнал през целия си съзнателен живот, той се отпуска. Няма ги задълженията, няма я социалната среда, която винаги му е създавала самочувствие. Чувстваш се от другата страна на бариерата, а там никак не е комфортно.

- Е, за синоптик номер 1 в държавата още сте млад и силен, г-н Празников! Още много професионален и житейски хляб има у вас!
- Оставете! Аз вече съм на 77 години. Съвсем друго бе, като бях на 47. Въпреки че нямам никакво намерение да се предавам. Възрастта ще тежи на раменете ни, колкото самите ние є позволим да го прави.  http://retro.bg

 


Сходни връзки

Синоптик №1 Минчо Празников: Сняг на Нова година, 7 дни големи студове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди