изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:58 EEST
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НАВЪРШИ ТРИ ГОДИНИ    
НовиниЦентърът за кариерно ориентиране към Регионалния инспекторат по образование в Добрич навърши три години от създаването си. Той е създаден през октомври 2012 година и е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

В центъра работят общо четирима  консултанти, чиято основна задача е консултиране на  ученици и младежи за тяхното бъдещо кариерно ориентиране. В началния курс децата получават информация, помощ и подкрепа за разбирането на света на професиите, формиране на умения за разпознаване и групиране по видими признаци на познатите от тях професии. На един по-късен образователен етап учениците се информират за профилите на обучение, професиите и специалностите в учебните заведения в областта, за да бъдат готови да направят осъзнат и самостоятелен избор на професия и реализация на пазара на труда.
Консултантите координират усилията си с директорите на училищата, учители, класни ръководители, педагогически съветници. Методиката по кариерно ориентиране включва групови обучения по кариерно ориентиране, участия в ролеви игри, тренинги за формиране на умения за вземане на решения, решаване на казуси, организиране на ученически форуми и дискусии. Консултантите помагат на учениците да опознаят себе си, своите интереси и способности, за да ги насочат в област, в която биха работили с удоволствие.
Центърът разполага с офис за информиране, офис за индивидуално консултиране на ученици и родители, зала за презентации, където се провеждат групови дискусии по тематични филми. Консултантите работят и с разнообразни  интерактивни упражнения за  деца от пети клас нагоре, съобразени  с техните интереси и  предпочитания.
Възможности за кариерно консултиране предлага и Националният портал за кариерно ориентиране на учениците http://orientirane.mon.bg/. На него могат да бъдат намерени съвети и част от интерактивните задачи за децата. Качени са и всички профили и професии, които се предлагат от училищата, както и от университетите.
Център за кариерно ориентиране-Добрич, е създаден по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. НДТ


 


Сходни връзки

ЦЕНТЪРЪТ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НАВЪРШИ ТРИ ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди