изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:22 EEST
ДОБРИЧ Е СРЕД ОБЛАСТИТЕ С НАЙ-ВИСОКА ПРЕСТЪПНОСТ    
Новини Област Добрич се нарежда сред регионите с висока престъпност, показва изследване на Института за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие” , което ще бъде представено в началото на ноември 2015 г. В него за първи път се анализират показатели за сигурността и правосъдието на областно ниво.

Според данните на ИПИ, регистрираните престъпления в област Добрич срещу собствеността на 100 000 души от населението е 89,9, с което се нарежда сред регионите с най-висока престъпност. Областта е на второ място по най-лоши показатели по отношение на престъпленията срещу личността. В региона регистрираните такива престъпления са 7,5 на 100 000. С по-лоши резултати е само Монтана, където показателят е 8,7 на 100 000. За сравнение, в столицата този показател е 7,2, а в Смолян – 1,8. В същото време натовареността по щат на наказателните съдии в областта е една от най-ниските – под 6 дела за разглеждане на месец.
Анализаторите отчитат интересна зависимост между данните за престъпността и работата на съдебната система на местно ниво, от една страна, и икономическото развитие, от друга. Колкото по-развита икономически е една област, толкова повече проблеми се срещат както в работата на съдебната система, така и при регистрираните престъпления срещу личността и собствеността.
Така например, най-развитата икономически област - София (столица) - е с най-лоши показатели в сферата на сигурността и правосъдието. Областите София (столица), Благоевград, Бургас и Варна са в дъното на класацията за сигурността и работата на местната съдебна власт, но пък са с едни от най-високите оценки за икономическо развитие. От друга страна областите Кърджали, Смолян, Силистра и Ловеч се характеризират с ниска престъпност и относително ефективна местна съдебна система, но слабо икономическо развитие. НДТ
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ Е СРЕД ОБЛАСТИТЕ С НАЙ-ВИСОКА ПРЕСТЪПНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди