изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:15 EEST
През 1990 г. плевенчанин видял в US банка наследството на зетя на Рокфелер    
Новини

Кюлчетата злато бяха подредени в 11 метални сандъка в 52-и трезор на банка във Вашингтон. Златото е завещано на Царство България през 1931 г. от емигранта Иван Вакинов Чорбаджийозов. Съкровището може да напълни 6 тира



Това разказа за първи път пред “24 часа” плевенчанинът Стоян Георгиев Цеков през 2004 г. Тогава той твърдеше, че е единственият жив българин, видял кюлчетата от американското завещание на Чорбаджийозав.

Станало е през 1990 г., когато Цеков придружавал тогавашния премиер Андрей Луканов в пътуване до Вашингтон. Докато пребивавал в подземния банков трезор, плевенчанинът прочел страници от дневника на Чорбаджийозов.

Научил, че Жаклин Кларк Фелер - богатата американска съпруга на емигранта, загинала нелепо на езда след падане от коня. В трезора Цеков разгледал и рисувания семеен портрет на Жаклин и Чорбаджийозов. Тя била седнала на стол, а той с костюм, с ланец и часовник стоял изправен.

Година след убийството на Луканов Цеков опитал да стигне до наследството. Похарчил над 3 млн. тогавашни пари, за да издири роднини на Чорбаджийозов в България.

В края на март 2006 г. 64-годишният бивш миньор и дипломиран инженер Цеков повтори детайлите от невероятната история. Категорично отказа да бъде сниман - от страх, че ще бъде ликвидиран. Повече не проговори до смъртта си преди няколко години.

В интервюто за “24 часа” през 2006 г. Цеков обясни за присъствието си до тогавашния премиер Луканов в Щатите, че по онова време пребивавал в София. С Любомир Собаджиев бил сред създателите на движение “Гражданска инициатива”. Собаджиев го препоръчал на Луканов.

“Задачата беше да подпиша документи като наследник. Извадиха ми търговски паспорт, че съм Стоян Иванов Чорбаджийозов. Аз само се снимах. Пътувахме с полет на “Боинг”. Беше през 1990 г. - края на февруари или началото на март”, разказа Цеков преди 9 г.

С Андрей Луканов той

влязъл във

вашингтонската

банка “Морган

и Форд”,

наричана още Голдън банк.

“Сградата е небостъргач на прав и широк булевард. Виждаше се куполът на Сената. На фасадата имаше надпис “Морган Форд и сие”. Това е така наречената Централна американска банка, викат ѝ Голдън банк. Вътре се влиза с кола”, описа Цеков през 2006 г. Той си спомни как се спуснали по стълби 2 етажа надолу.

“Помещението не е отваряно от 50 г.”, предупредил банковият чиновник, докато въвеждал двамата мъже. В мазето той превъртял ключ, дебел 20-ина см, и отворил железни врати с остри метални шипове отгоре.

На трезора с размерите на стаичка била изписана цифрата 52. Вътре имало желязна каса с 2 врати, висока поне 2 м.

“В трезора се съхраняваха 11 метални палета със златни кюлчета. Те изглеждаха гладки и лъскави, в средата им се открояваше резка, за да се делят на две. Върху всяко кюлче личеше цифрата 3300. Докато ги разглеждах, Луканов уточни, че наследството на Чорбаджийозов е 21 млрд. и 206 млн. долара”, разкри Цеков преди 9 г.

В трезора на Голдън банк плевенчанинът прочел надписа върху завещанието на Чорбаджийозов.

“На моята

родина Царство

България

Иван Вакинов Чорбаджийозов” Това било написано на ръка с красиви букви. Наблизо имало мастилница и паче перо.

Като придружител на Луканов във вашингтонската банка Цеков се сдобил със суперсекретна информация. Научил, че държавата ни е боравила с богатството на Чорбаджийозов още по времето на Вълко Червенков.

“В трезора се

пазеха

картоните и в

тях беше

описано - кой и

защо цел тегли

Срещу Вълко Червенков беше записано “за коопериране на селското стопанство”, станало е през 1954 г. Тогава от сметката на Чорбаджийозов са изтеглени 640 млн. долара. Името на Цола Драгойчева фигурираше с обяснението “за подпомагане на братски комунистически партии”.

“Луканов изтегли 864 млн. долара”, заяви Цеков. На въпроса как е изнесъл парите - в чанта или в чувал, Цеков беше категоричен: “Луканов не е взимал пари. В банката издадоха документ, подписах го като законен наследник. Нищо не съм чел - нали е на английски. Луканов прибра 3 хартии в малка кафява чантичка с цип. Разделихме се, щом излязохме от банката - той тръгна към посолството, а аз - в хотела.”

Според Цеков царската фамилия също е знаела за завещанието на Чорбаджийозов. Когато Йоанна дошла в България да се поклони пред гроба на Борис III в Рилския манастир, той успял да приближи до нея. Попитал я за завещанието на Чорбаджийозов. “Пазим го, пазим го”, отвърнала му и дори го потупала леко по рамото.

Мисълта за заключените пари не напускала за миг Цеков. Година след убийството на Луканов той започнал да издирва българските наследници.

В трезора прочел страници от дневника му - пишело, че в България оставил 5 дъщери и син. През 1907-а на 44 г. заминал за Америка. Там работил като градинар в къщата на заможна фамилия.

По-късно се оженил за богаташката дъщеря Жаклин Кларк Фелер, вдовица. Първият ѝ мъж работил в златните мини.

Семейството на Жаклин притежавало 27 хотела, 4 рудника за добив на злато, риболовни кораби.

По думите на Цеков

фамилното

състояние било

описано в 714

нотариални

акта

Веднъж пред тотото в Плевен Цеков говорел разгорещено за огромното богатство отвъд океана. Непознат го прекъснал и казал, че в неговото с. Ореш имало стар род Чорбаджийозови.

В Ореш Цеков намерил гроба на емигранта - камък с датите на раждане и смърт 1863-1938 г.

Когато открил наследниците на Чорбаджийозов, им казал: “Той е имал 6 деца. Аз съм седмото. Дайте да делим на 7.”

Посъветвал ги да заведат дело в съда и да ги признаят за законни наследници. Но като им изчислил размера на състоянието, една от жените се заинатила: “Как ще му даваме пълномощно за нашите пари, той ще ни ограби?”, заподозряла тя.

“3 млн. хвърлих тогава да търся парите на Чорбаджийозов. И нищо”, завърши Цеков в последното си интервю за “24 часа”.

Българин платил в САЩ $ 250 000 такса за делото на стотина роднини за богатството

Битката за наследството ще я водим докрай. Българин, който живее в САЩ, е платил таксата, за да бъде заведено делото. Той ще получи част от наследството.

Това разкри потомката на Иван Чорбаджийозов Мария Георгиева Джантова.
Наследници на несметното богатство на Рокфелер в свищовското с. Ореш не знаят, че съдът в САЩ е приел за разглеждане иска им за 2,5 млрд. долара, които си търсят от повече от половин век.

Недоумяват и кой е могъл да внесе 250 000 долара държавна такса пред Федералния съд, за да започне проучване.

Поне стотина внуци и правнуци на гурбетчията Иван Чорбаджийозов, пръснати из Северна България, имат право на мистичното имане, получено след брака на дядо им с племенницата на Рокфелер Жаклин Кларк Фелер.

В неделя вечерта “24 часа” намери в Солун Мария Джантова, където живее от 14 г. Преди 3 г. Мария се омъжила повторно за американец, но останали в Гърция.
В Белене живее сестрата на Мария Екатерина Кърчева. Сестрите наближават 70 г. Бабата на Катя и Мария - Русана, е дъщеря на Иван Чорбаджийозов от брака му в България.

Той бил на 44 г., когато през 1907 г. заминал за Америка. В дунавското селце Ореш оставил 5 дъщери и син. Като се върнал в България, дал на двете си дъщери облигация за 6 млн. долара.

За да я разделят, те я разкъсали. Тази разделена облигация я пазим - с цвета на долара е, изглежда позлатена.

Баба Русана ни е разказвала, че навремето ги викали в София и им дали някаква сума от американските пари. По комунистическо синът на Русана, баща ни Георги, ходил в БНБ да търси начин как да стигне до наследството. Уж му дали да гледа някакви документи, но после го изгонили, спомня си дъщерята Мария.

За четвърт век тя и сестра Катя Кърчева се срещали с висши магистрати и финансисти от различни правителства, но без резултат. Не били ходили само при Бойко Борисов.

“В рода се знае за богатството от 80 г., как няма да претендираме”, заявява потомката Мария Джантова. http://www.24chasa.bg/

 


Сходни връзки

През 1990 г. плевенчанин видял в US банка наследството на зетя на Рокфелер | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
През 1990 г. плевенчанин видял в US банка наследството на зетя на Рокфелер
Автор: Anonymous да 2015-10-06 @ 22:21 EEST
Защо от 21млрд 206млн се плаща такса за 2,500млрд,а  наследниците уж имат дарена облигация за 6млн  и толкова ли е равностойността на девет тира златни кюлчета?? Що се отнася до делото ,мисля,че последната воля на дарителя е закон Божи и наследниците,ако са истински,нямат шанс и така е редно - никой няма право да променя волята на дарителя.Сега ще имаме уникалната възможност да видим кой кой е от законодателната   и  изпълнителната власт със съответните към тях  институции дали заслужават мястото,което заемат и дали ще защитят интересите на държавата ни,дали ще поискат да се проявят,като истински държавници ? Спомням си,че един руски олигарх изкупи върна на Русия откраднатите и изнесени  в чужбина яйца на ла Берже...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди