изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:26 EET
„АРТ ПЪТЕКИ” ГОСТУВА НА „ШИПКА” 6    
КултураХудожествена изложба от фонда на Националния пленер „Арт пътеки“ по повод неговата 10 годишнина бе открита в галерията на „Шипка” 6 в София.

Идеята на пленера "Арт пътеки" дава възможност на поканените художници да се ориентират към историческите и природните забележителности на този край и да ги превърнат в обекти на своето изкуство: праисторическата селищна могила "Големия остров" в Дуранкулашкото езеро, като уникален археологически комплекс от селища и некрополи, чиито най-ранни следи се губят около 5000 години преди Христа; най-стария фар на българското Черноморие – фарът на нос Шабла и скалистия бряг на Тюленово; Шабленското и Дуранкулашкото езера с уникалните флора и фауна и други.
Пленерът се осъществява под егидата и с финансовата подкрепа на община Шабла, а произведенията от него  попълват периодично художествената колекция на  града и се  популяризират с организирането на изложби в различни галерии в страната.
Идеята е чрез реализираната колекция от пленера да се представят и популяризират природните и исторически забележителности на района а също така и авторите – известни и талантливи съвременни български художници. Така живописните произведения могат да се превърнат в знаци, повеждащи нас, зрителите, към рядката красота на Приморска Добруджа, така, както тя е видяна и вдъхновено претворена от творците.
Пленерът се провежда в началото на месец май в община Шабла. Първото издание датира от 2006 година. Оттогава досега са проведени 10 издания на пленер "Арт пътеки", в който са участвали над 60 български и двама чужди автори.
Изложбата се организира по повод 10-годишнината от първия пленер и представя селекция от творби от различни негови издания. НДТ


 


Сходни връзки

„АРТ ПЪТЕКИ” ГОСТУВА НА „ШИПКА” 6 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди