изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:23 EEST
ПРИКАЗКАТА ЕВКСИНОГРАД КРЕПОСТТА КАСТРИЦИ    
Забележителности Крепостта“Кастрици”е разположена на морския бряг на 8 км от Варна на малък нос в северния край на Варненския залив, в района на резиденция Евксиноград

Името на крепостта е отбелязано на многобройни морски карти от ХІV до ХVІІІ век по различни начини –Кастрица,Катрици,Кетрици, Кастризи, Кастро, Кастри,Кастра,Катриа и пр. Несъмнено името произлиза от гръцкото кастро -  крепост.Место положението се определя много добре според описанията на два анонимни италиански портулана от ХV и ХVІ век, съставени по данни от ХІV век. От двете описания е видно, че Кастрици е поставена непосредствено северно от Варна, преди следващото пристанище – Карвуна. Има и още едно сведение, определящо мястото на крепостта –хрониката на Калимах, описваща похода на Владислав ІІІ Ягело до Варна през 1444г. Войските на краля след Каварна превзели“...Макрополис,Калиакрум,Галата, Варна и много други градове,напуснати от врага”.
Пристанището на Кастрици, освен в редица европейски карти до ХVІІІ в. е отбелязано и в “Закона за пристанищата”на султан Сюлейман Великолепни. Там в глава 36 са посочени пристанищата Варна,Балчик, Кесрич и Мангалия. Вероятно там са закотвяни малки кораби, товарещи суровини от прилежащия район. Известни са двама овцевъди Саръ Стани Беро и Петко, син на Мако.  Те и името“Касриц” се споменава в дубровнишки документи от 1581 и 1584 г., според които Димо Мииов продал съответно 115 кожи за 6065 аспри и 10б волски кожи за 1600 аспри.
При археологическите разкопки през 2004–2005 г. беше установено ,че е запазена крепостна стена с дължина над 200м, висока на места до 3 м, която напълно прегражда нос „Св. Яни” в посока изток-запад. Градена е от дялани каменни блокчета, подредени в правилни редове, със спойка от розов хоросан. Двулицевият зид е запълнен с имплектон от камъни,обилно залети с хоросан. Дебелината му варира от 1,80 м до 2 м. По външната страна са разположени пет плътни кръгли кули с диаметър приблизително 3,5м. В източния край на фуга са пристроени  една правоъгълна кула с размери 4х4,5 м и една триъгълна кула с дължина 7 и основа 5,5м.
Близо до източния край на стената вътрешното пространство е преградено от зид, запазен до 2,5 м височина, с дебелина1,6–1,8 м.,то огражда част от укрепеното пространство (цитадела).Отбраната й е подсилена със споменатите квадратна и триъгълна кули от север, както и западно, към вътрешността на крепостта, с една квадратна кула, с размери 2,8 х 3 м.
Портата на крепостта от двете страни е удебелена за засводяването на надвратната кула. .Крепостните стени по брега на морето все още не са разчистени изцяло, но на повърхността, в следствие на ерозията, се виждат редове от дялани камъни, отделни струпвания и хоросан. Очертава се триъгълник с площ приблизително15 дк Това е предградие към крепостта.
На 5 м  източно от кръглата ъглова кула бе разкрит напречен зид широк 1,6 м., прилепен на фуга към вътрешното лице на куртината. Запазен е на височина от близо 2 м. Очертава се сграда с площ от близо 50 кв. м.– вероятно кула-донжон. Предполагаме, че тези крепостни съоръжения от запад са свързани с отбраната на пристанището. Прави впечатление, че в целия насип няма разлики в подемния материал – пепел, въглени,многобройни фрагменти от кухненскаи трапезна керамика от ХІІІ–ХІV в., български,византийски, татарски и турски монети от ХІV–началото на ХV в. Явно помещението многократно е преизползвано в период открая на ХІІІ до първото десетилетие на ХV в.
На 25 м юго- западно от портата, във вътрешността на крепостта, са разкрити зидовете на четири помещения – част от жилищен квартал,с характерното за средновековието гъсто застрояване. Всички сгради са строени и използвани от края на ХІІІ и през ХІVв. Унищожени са от силен пожар вероятно в началото на ХV в. Става дума за голяма триделна сграда, чието северни помещение са дълги повече от 8 м. Още едно жилище е разчистено югозападно от сградата. Под средновековното подово ниво се установи разрушен каменен зид в пласт с късно антична керамика и монети.
В същност се разчисти средновековния пласт на площ от близо 300 кв.м. Материалите, открити в насипите са напълно еднородни–керамика,медни съдове, екзагии и монети, въпреки разликите в дълбочините, на които са намерени. Отнасят се към втората половина на ХІІІ–ХІV в. Намерени са няколко десетки сравнително добре запазени керамични съдове със сграфито украса, цели гърнета,кани истомни. Намерени са и фрагменти от вносна лустрова керамика .



Монетите - 188 броя само от един археологически сезон - са разнообразни и са една от най-големите находки от Средновековна България през миналата година. Античните са 36, като най-ранната е на Марцианопол (Север Александър и Юлия Меза), а останалите са предимно от ІV – началото на VІІ в. Важно е да се отбележи, че най-късните са от емисиите на Ираклии от 611г. Средновековните монети са от ХІІІ до началото на ХV в. Основно това са латински  и имитации, Търновско царство – цар Тодор Светослав, Михаил Шишман и Иван Александър; Добруджанско княжество –Добротица и Иванко Тертер; византийски – Михаил VІІІ Палеолог,Андроник ІІ Палеолог, Мануил ІІ Палеолог; Златна орда; Йоан  Орсини;Молдова и Османска империя –Баязид І и емир Сюлейман (до 1411г.).Открити са и сребърни венециански солдини (на дожа ФранческоДандоло).
Наоколо 150 м северозападно от крепостната стена има неголямо възвишение, сега засадено с лозя. При брануването на крайния ред, бяха изровени няколко златни монети. При последвалото проучване са открити 47 перпера на император Йоан ІІІ Дука Ватаци с грамаж от 2,67 до4,12гр. Каратите варират между 14,5и 18. Повечето монети са много добре запазени, без следи от изтриване. Принадлежат към няколко емисии от типа“Богородица коронясва императора/Христос натрон”. Част от монетите вероятно са сечени по време на Йоан Дука Ватаци (18карата). Има и по-късни имитации с ниски карати. Вероятно става дума за т. нар. “варненски перпер”,описан в бележката на онсула Марко Леонардо към българо-венецианския договор от 1352 г.“ А перперът на Варна е 16 карата и 2 трети и струва 6 гроша, 5 аспри;перперът струва 8 аспи иедин грош”.
  Припомням думите на доц. Плетньов,че това е една от най-големите находки от Средновековна България през тази година.Те могат да се видят във Варненския археологически музей.


 
На този етап от археологическото проучване може да се каже, че крепостта с неизвестно име в миналото, вероятно е изградена още през V–VІ в.и е изоставена през първото десетилетие на VІІ в. По това време при аварските и славянските нашествия са разрушени и изоставени всички крепости в днешна Добруджа, включително и Одесос. по-късно през втората половина на ХІІІ–ХІV в. в малкия залив се обособява отново неголямо пристанище, свързано с търговията с италианските градове-републики и тогава последва среднвовековното строителство на крепостта, за което стана дума по-горе. portal-bg1.ning.com


 


Сходни връзки

ПРИКАЗКАТА ЕВКСИНОГРАД КРЕПОСТТА КАСТРИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди