изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:59 EEST
БЛИЗО 2500 ВЕТЕРИНАРИ И ЖИВОТНОВЪДИ БЯХА ОБУЧЕНИ    
Земеделие„По време на Националната обучителна кампания, провеждана от Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните, обучихме близо 2500 ветеринари и животновъди от цялата страна.“ Това каза заместник изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните, д-р Дамян Миков на последната среща от кампанията в град Русе.
Такова обучение бе проведено и в Добрич.

„Здравината на връзката фермер-ветеринарен лекар-официален ветеринарен лекар трябва да е много силна, за да можем да действаме адекватно и навреме при възникване на епизоотично огнище“, каза д-р Миков пред над 60 фермери и ветеринари от Област Русе. Той представи епизоотичната обстановка в страната и на Балканите и запозна присъстващите със симптомите на болестите по животните актуални за България и тези, които се разпространяват в Гърция и Турция – шап, заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни.
„След случаите на антракс и бруцелоза през тази година направихме изводи, че хората не знаят добре задълженията си и не познават добре законодателството. С тази кампания имахме за цел да ги запознаем подробно за тези техни задължения”, каза д-р Миков. Той припомни, че обучителните срещи стартираха на 30 септември от граничещите с Турция и Гърция области, където е и най-голям рискът от навлизането на екзотични заболявания. По думите му, интересът към кампанията в отделните области на страната е различен. „В районите, които са имали проблеми с тежки заболявания като шап, интересът беше много по-голям, отколкото тези, в които това не се е случвало”, коментира изпълнителният директор на БАБХ.
„Промените в законодателството трябва да имат дисциплиниращ ефект и да се даде гаранция на потребителите в България, че консумират безопасна храна ”, добави д-р Миков. Той уточни, че едно от най-честите нарушения, които фермерите извършват при отглеждането на селскостопански животни е неглижирането на задълженията им по отношение на идентификацията, която е гаранция за хората, че продуктите отговорят на необходимите условия. Има нарушения, свързани с отглеждането и храненето на животните, които също не са малко.
Националната обучителна кампания за болестите по животните и представяне на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, епизоотичната обстановка в страната и на Балканите, регионална политика и поземлени отношения, провеждана от Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните продължи две седмици, като във всяка една от 28-те области на страната се проведе обучителна среща. НДТ


 


Сходни връзки

БЛИЗО 2500 ВЕТЕРИНАРИ И ЖИВОТНОВЪДИ БЯХА ОБУЧЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди