изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:35 EEST
НЯКОИ РЕШЕНИЯ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДНЕС    
Новини НЯКОИ РЕШЕНИЯ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДНЕС


Във варненския Икономически университет се открива Научноизследователски институт

 

Министерският съвет прие Постановление за откриване на Научноизследователски институт в структурата на Икономическия университет – Варна. Предложението за това е на Академичния съвет на висшето училище.

Институтът е изследователско звено, което ще обединява по-малки научни звена – Центърът за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии, Центърът за социални изследвания, Изследователският център по глобализация и преки чуждестранни инвестиции, Центърът за иновации и развитие и Центърът за финансови изследвания и развитие. Като стратегически цели на института се определят насочването на научните изследвания към значими икономически и социални проблеми, укрепване на връзката университет – бизнес, активизиране участието на академичния състав на висшето училище в национални и международни научни програми и изследвания.

Чрез създаването на института в структурата на Икономическия университет – Варна, ще се организира по нов начин научноизследователската дейност, за да се отговори на изискванията на динамично развиващите се социално-икономически отношения и на ключови документи като Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 г. и Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020.

 

Отпускат се средства за изграждане и рехабилитация на улични участъци в Промишлената зона на Сливен

 

На Община Сливен се предоставят 801 569 лв. от бюджета на Министерството на икономиката за 2015 г. чрез Българската агенция за инвестиции. Средствата са за изграждане и рехабилитация на улични участъци в Промишлената зона на града.

Дейностите ще включват обновяване на асфалтови настилки, включително за спирки на градския транспорт, изграждане на тротоарни зони за движение на пешеходци, поставяне на пътна маркировка. Това ще облекчи и обезопаси движението на товарни и тежкотоварни автомобили, както и предвижването на пешеходци в района.

В Промишлената зона се изпълнява инвестиционен проект „Разширение и модернизация на площадка „Лана“ на „Е. Миролио“ ЕАД, сертифициран през 2014 г. по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. От инфраструктурата ще се ползват и другите производствени предприятия в зоната.

 

Община Иваново получава освободени от Българската армия имоти

 

Правителството отне, поради отпаднала нужда, от Министерството на отбраната правото на управление върху осем имота с обща площ 1555 дка и застроени с над 100 сгради. Те се намират в землището на с. Щръклево и ще бъдат предоставени безвъзмездно в собственост на община Щръклево. Плановете на местната власт са да развива в предоставените имоти алтернативен и културен туризъм.

Правителството учреди в полза на „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД възмездно право на строеж върху част от имот – публична държавна собственост. Теренът 111 кв. м се намира в землището на с. Златитрап, община Родопи, и е собственост на ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“. Дружеството ще изгради бетонов комплексен трансформаторен пост с два сектора. Разпределителното устройство е необходимо за електрозахранването на Интермодален терминал – Пловдив и на жп гара Тодор Каблешков.

С друго решение кабинетът даде съгласието си „Холдинг БДЖ“ ЕАД да продаде на ДП „НКЖИ” съоръжения, оборудване и стопански инвентар от Почивно-възстановителния център в Кюстендил. Дружеството ще извърши продажбата чрез пряко договаряне, по реда на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

 

България се присъединява към многостранното споразумение за автоматичен обмен на информация за финансови сметки

 

Правителството одобри присъединяването на България към Многостранното споразумение между компетентните органи за автоматичен обмен на информация за финансови сметки (Multilateral Competent Authority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information), подписано от 51 юрисдикции на 29 октомври 2014 г. по време на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Германия.

Споразумението представлява многостранна рамка, въз основа на която всички подписали го юрисдикции ще могат двустранно да обменят информация. Подписването му ще позволи на страната ни да участва в глобалния автоматичен обмен на финансова информация и ще осигури възможност за получаване на данни за финансови сметки на български местни лица и на чуждестранни образувания, контролирани от български местни лица в държавите, присъединили се към Споразумението. Актът ще даде възможност за участие в общата борба срещу трансграничното укриване на данъци, отклонението от данъчно облагане и данъчните измами.

Задължителна предпоставка за присъединяването към Споразумението е включването на страната ни в Конвенцията за взаимно административно сътрудничество по данъчни въпроси, одобрена от Министерския съвет през юли 2015 г.

 

Удължава се концесионният договор за добив на строителни материали от находище „Аламура“

 

С 15 години се удължава концесионният договор за добив на строителни материали – варовици и долерити, от находище „Аламура“, община Стара Загора.

В находището все още има неиззети 568 хил. куб. м варовици и долерити, какъвто е и мотивът на ЕТ „Тера 90-Георги Врановски“, с който иска удължаване на концесионния договор, сключен през февруари 2005 г. Концесионерът е направил инвестиции в размер на 1 441 хил. лв. и предвижда нови, свързани с разкриването и подготовката на строителните материали за добив, както и за изграждане на кариерни пътища.

 

Предприети са мерки за завършване в срок на участък от Западната дъга на СОП

 Правителството даде съгласието си Агенция „Пътна инфраструктура” да сключи договори за изпълнение на дейности по участък 2 от проекта за изграждане на Западна дъга на Софийския околовръстен път. Пътната отсечка е част от АМ „Калотина – София”.

Решението ще позволи своевременното стартиране на строителните дейности и изпълнение на проекта преди окончателното решение за одобрение на финансирането му от Европейската комисия. Участък 2 отговаря на изискванията за кандидатстване за финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 и осъществяването му е от важен национален и обществен интерес. Проектът включва ново строителство на 5,53 км път с три пътни възела, две пресичания на ж. п. линии с надлези и пресичане на пътя за с. Волуяк, свързващ участък 1 от същия проект с изграждащата се към момента Северна скоростна тангента и АМ „Калотина – СОП”.

За реализацията на участък 2 от проекта са необходими 68 247 811 евро (133 481 117 лв. с ДДС) безвъзмездна финансова помощ, от които 7 422 000 лв. са по ОП „Транспорт” 2007-2013 и 126 059 117 лв. – по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020, съгласно разработения формуляр за фазирането на проекта. 
Анастасия Николова

 


Сходни връзки

НЯКОИ РЕШЕНИЯ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДНЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди