изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:34 EEST
НОВА БРАДВА: Нов данък вдига цените на маса ВРЕДНИ ХРАНИ - сладолед, бисквити, шоколад, газирани напитки...    
Икономика Пакет бисквити, в който има високо съдържание и на сол, и на захар, и на трансмастни киселини, ще поскъпне с почти един лев след въвеждането на данък "вредни храни".За 250 мл. енергийна напитка, която е наситена със захар и кофеин пък ще се плаща с около 60 стотинки повече. Промени ще има също в цените на пържените картофи по заведенията - ако са пържени в частично хидрогенирано растително масло, цената им ще скочи с около 1.12 лв.


Това показват примерните варианти на министерството на здравеопазването за това как ще се отрази след като се приложи данък "вредни храни" или според официалното му име - Данък обществено здраве. Министърът на здравеопазването Петър Москов и на спорта Красен Кралев обявиха заедно днес подробности около подготвяната новост в законодателството.

Москов изброи отново кои са четирите категории, които се включват в определението вредни храни. Това сапродукти със съдържание на голямо количество сол: повече от 1 грам на 100 г - чипсове, снаксове, пържени и печени ядки, също сухи супи и бульони с повече от 0.7 г/100 г. сол, или майонеза и други сосове с 1.3 г сол на 100 г.

В категорията с високо съдържание на захар се включват продуктите с повече от 40 г на 100 г като шоколад и шоколадови бонбони; други захарни изделия с 25 г/100 г захар като сладолед; натурални сокове с под 40% натурално съдържание; конфитюри.

Продукти с високо съдържание на кофеин или тауринса в третата категория, която ще се облага допълнително заради вредата си. Такива са най-вече енергийните напитки, които имат повече от 24 мг кофеин на 100 мл или повече от 100 мг таурин на 100 мл, също и енергийните шотове със съдържание от 60 мг кофеин и/или повече от 300 мг таурин в порцията си.

Алкохолните напитки с добавен кофеин също ще се счита за по-вреден, но не и ако се добавя само кофеинова есенция за аромат. Заедно с това и всички храни със съдържание на частично хидрогенирано растително масло като маргарини и продукти имитиращи млечни изделия, също и пържените храни в заведенията.

Ако нито производителите нито потребителите не променят поведението си по отношение на вредните храни, мярката ще донесе150 милиона лева допълнително от данъци в държавната хазна, изчисляват ведомствата.
 


Сходни връзки

НОВА БРАДВА: Нов данък вдига цените на маса ВРЕДНИ ХРАНИ - сладолед, бисквити, шоколад, газирани напитки... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди