изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:38 EEST
ДИКО ИВАНОВ: ТРЯБВА ОТ ВХОДА НА ОБЩИНАТА ДА ПОСРЕЩАМЕ ВСЕКИ ЕДИН ИНВЕСТИТОР    
Интервюта    Кандидат за кмет на община Добричка на Земеделски народен съюз Дико Иванов пред НДТ


- Г-н Иванов, Вие сте достатъчно познат сред жителите на община Добричка. Но все пак, бихте ли разказали за дейността си - като общински съветник и като заместник кмет?
- Аз съм един от кандидатите за кмет, който имаше късмета и щастието последните 12 години да бъде много тясно свързан с всичко онова, което се е случвало в общината. През мандата 2003-2007 година бях общински съветник в Добрички Общински съвет. През 2007-2011 бях избиран на изборите за общински съветник, а в последствие бях в екипа, който управляваше общината. Така че запознат с всичко, което се е случвало на територията на община Добричка, в населените места. Мога да кажа, че съм участвал при обсъждането, при вземането на решения за това как трябва да бъдат решени един, втори, трети проблем. Активно съм участвал в изготвянето на бюджета на общината всяка година. Той е основният инструмент, с който могат да се решават проблемите на хората.

- Прави впечатление, че през последните години общината е финансово стабилна. Това, при всяко едно положение, се дължи и на финансовия зам.-кмет, какъвто бяхте Вие.
- Не само на заместник кмета по финансите. Разбира се, общината се управлява от кмета, но не е без значение кои хора са ангажирани в изготвянето на бюджета, правилното му разпределение през годината, по тримесечия, по месеци. Разумно харчене на парите с ясната мисъл, че нещата могат да се случват само тогава, когато във всеки един момент общината разполага с необходимия финансов ресурс.

- Г-н Иванов, не е ли време вече най-голямата по територия община в България да бъде управлявана от представител на земеделска партия?
- Категорично мога да заявя, че общината се управлява от личност и малко от партия. Оперативните решения, ежедневните проблеми, които стоят за решаване пред кмета на общината, изискват умения и познаване работата на общината. Изискват бързи и адекватни решения. И едва ли който и да е кметът ще се съветва с партията си как трябва да решава проблемите, партийно или надпартийно. През всяка година от мандата има няколко политически решения, за които съветниците могат да доказват колко са верни на една или друга партия. Това са бюджетът, програмата за капиталовите разходи, финансирането на социалните дейности, защото с бюджета ние решаваме проблемите на възрастните хора, проблемите на подрастващите и т. н. Това са, пак казвам, няколко политически решения. Всичко останало, което върши кметът, е в полза на всички жители на нашата община - конкретен проблем на селото, конкретен проблем на отделния човек. Много малко политика има. И смятам, че е време на тези избори избирателите да се концентрират и да изберат най-подходящата кандидатура.

- В този смисъл - защо трябва да гласуват за Вас?
- На базата на онова, което сме свършили през тези осем години, на базата на уменията, знанията, с които разполагам, които съм натрупал, имам самочувствието, че аз съм един от подходящите кандидати за кмет, който може да получи доверието на хората. Разбира се, ако стана кмет ще продължим да правим това, което сме правили и до сега. Пътя на управление го задават хората и това най-добре се усеща сега на тези срещи, които провеждаме. Ако бъда избран за кмет в общината ще има диалог и ще се работи на основата на разбирателството и доверието. Ще подкрепя младите, предприемчивите и амбициозните хора, ще работя с всички, които искат общината да се развива. Ще заложа на добрите специалисти от общинската администрация и на нови хора с доказан опит, които няма да пощадят усилията си за доброто на общината. Доказал съм, че мога да работя за реализирането на важни и големи проекти, но няма да подмина проблема на отделния човек. Ще си остана такъв, какъвто ме познават хората, и ще работя за общината и нейните жители така, както съм работил през изминалите осем години.

- Какво споделят хората на срещите, които провеждате в общината?
- Проблеми от всякакъв характер. Прави впечатление, че въпросите, които преобладават, са изцяло свързани с подобряване на инфраструктурата, на водоснабдяването, което се изведе, по моя преценка, на преден план. Може би трябва наистина да започнем активно и поетапно да подменяме водопреносната мрежа. Трябва да продължим изкърпване, асфалтиране на улици. Трябва да правим шосировка, защото в някои от населените места, много малко, имаме улици, които са изцяло на кал. Ако искаме да бъдем справедливите управници, трябва по най-справедлив начин да разпределяме средствата от бюджета, щото максимално голям брой жители на нашата община да бъдат удовлетворени. Аз съм далеч от мисълта, че можем да постигнем на 100 процента удовлетвореност. Но считам, че ако постигнем тази по-голяма справедливост значи сме на прав път.

- Обезлюдяването на селата в Добруджа и в България е проблем, с който се сблъсква и община Добричка. Как бихте се опитали да го решите?
- Това е един от най-сериозните проблеми, особено за нашата община - обезлюдяването на селата, застарялото население, особено в отдалечените и по-малките населени места. Ако кажа, че имам готовата рецепта, ще излъжа. И сега общината е най-големият работодател. Ще използваме всички възможности, които дават оперативните програми за разкриване на нови работни места с цел подобряване на ситуацията. Като цяло кметът на общината и бъдещият Общински съвет би трябвало да бъдат отворени с лице към проблемите на бизнеса. Защото добрата среда, създадена на територията на общината, би привлякла т. нар. стратегически инвеститори. За съжаление, през изминалия мандат в ОбС не пролича разбирането от страна на общинските съветници в тази посока. С лека ръка бяха отхвърлени предложения за вземане на решения в подкрепа на един или втори инвеститор. Това може би разколебава желаещите да инвестират на територията на общината. Мисля, че това е едно от най-важните неща, които трябва да постигнат бъдещият кмет и бъдещият ОбС - отворени към проблемите на бизнеса, вземане на своевременно решение в подкрепа на всяко едно инвестиционно намерение. Ако трябва да перифразирам - трябва да слезем долу пред вратата на общината и да посрещнем всеки един бизнесмен, всеки един инвеститор, който има намерение да вложи капитали на територията на нашата община.

- В каква посока Вие виждате бъдещи инвестиции на територията на община Добричка?

- Основно трябва да се опитаме да привлечем инвеститори, които ще вложат средства в преработвателна промишленост с оглед на спецификата на нашата община като основен производител на селскостопанска продукция. Предстои по Програмата за развитие на селските райони да се отвори мярката за точно такива инвестиции. Да се надяваме, че ще има хора, които са подготвили нужните проекти и ако бъдат одобрени ние ще трябва на всяка цена да ги подкрепим, за да могат спокойно да реализират тези свои намерения. Защото те са в полза и на хората - както в личен план, така и за всяко едно населено място.

- Бедността също е сред проблемите на голяма част от хората в община Добричка. В тази посока какво бихте направили?
- Между другото и сега данъкът върху недвижимите имоти е на най-ниското ниво, каквато възможност дава самият Закон за местните данъци и такси. Може да се помисли заедно с ОбС относно лека корекция на данъка върху превозните средства, за да го изравним с размера на данъка на останалите общини в областта. Такса битови отпадъци, мисля, че е в разумни граници. Общината има много ангажименти по Закона за управление на отпадъците, по Закона за опазване на околната среда. Тези ангажименти, за да бъдат изпълнени, трябва да има необходимият финансов ресурс. Мисля, че в близко бъдеще по-скоро бихме помислили за евентуално намаляване на такса битови отпадъци, а не за нейното увеличаване.

- Как виждате бъдещето на сдружение "МИГ Добричка"?
- Аз съм оптимист за бъдещето на сдружение "МИГ Добричка". Това че в последния момент беше променена наредбата, която определя състава и съотношението на представителите в Общото събрание в "МИГ Добричка", е малко оправдание за това, че ние не успяхме да се преструктурираме и да кандидатстваме за финансиране по подготвителната мярка за изготвяне на стратегията. Но това не значи, че ние нямаме възможност, дори и с ресурс на общината, да подготвим една добра стратегия и опирайки се на добре свършената работа от МИГ-а през изминалия програмен период да кандидатстваме и да спечелим финансиране. Моето лично мнение е, че щеше да бъде много некоректно спрямо бъдещия кмет на общината да му представим едно избрано Общо събрание, избрани ръководни органи на МИГ-а и в същото време да очакваме той безрезервно да подкрепи всичко онова, което има като намерение МИГ-а и ръководството му при условие, че е задължително и решаващо мнението на бъдещия кмет. Просто сме разсъждавали в посока на това да не се създава излишно напрежение, да оставим новият кмет да подготви всички необходими действия за попълване състава на Общото събрание, подмяна на част Управителния съвет. Наистина, МИГ-ът да работи в тясна връзка с бъдещия кмет. Това беше основната причина, която, според мен, наложи да не избързваме с промените.

- Г-н Иванов, предвиждате ли някакви по-кардинални промени в общината ако станете кмет?
- Революция няма да има. Но определени промени в начина на управление на общината ще има. Задължително ще се даде възможност на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити ефективно да управляват своите бюджети. С това, считам, че ще могат да поемат отговорността, която им е дадена по закон и да защитят всички свои предизборни намерения. Става въпрос за по-големите села, които са второстепенни разпоредители. Няма проблем броят на кметствата второстепенни разпоредители с бюджетни кредити да бъде увеличена. И мисля, че това е пътят на реалната децентрализация. Стилът на управление, който ще наложа, ще бъде този, който показах през 2014 година, когато през по-голямата част съм замествал ефективно кмета на общината. Не съм се разболял от началническата болест до сега независимо, че през по-голямата част от трудовата ми биография съм заемал ръководни длъжности. Едва ли ще се променя ако стана кмет.

- Какво бихте казали на избирателите в заключение?
- Избори ще има чак през 2019 година. Нека хората много трезво, много внимателно да преценят възможностите на всички кандидати и да изберат най-подходящия.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.


 


Сходни връзки

ДИКО ИВАНОВ: ТРЯБВА ОТ ВХОДА НА ОБЩИНАТА ДА ПОСРЕЩАМЕ ВСЕКИ ЕДИН ИНВЕСТИТОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди