изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:12 EEST
ПРИКЛЮЧИ НАЙ-МАЩАБНИЯТ ПРОЕКТ В РЕГИОНА – ЗА СМЕТИЩЕТО В С. БОГДАН    
Екология Със заключителна пресконференция  бе поставен краят на проекта по изграждане на системата за управление на отпадъците за регион Добрич.  С изпълнението на проекта и с изграждането на Регионална система за управление на отпадъци на регион Добрич се изгради цялата необходима инфраструктура за екологосъобразното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на региона, включващ осемте общини от Добричка област - Балчик, Генерал Тошево, Добричка, гр. Добрич, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла - с 215 населени места, и община Никола Козлево от Шуменска област с 11 села.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.” е подписан нa 14 декември 2012 г в Министерството на околната среда и водите от кмета на Добрич Детелина Николова и министър Нона Караджова, с което е даден официално старт за изпълнението на дейностите по изграждане на регионалната система.
Бенефициент по проекта е Община град Добрич в партньорство с Община Добричка, Община Тервел, Община Каварна, Община Балчик, Община Шабла, Община Генерал Тошево, Община Крушари, Община Никола Козлево. Проектът включва изграждане на регионално депо за отпадъци, довеждаща инфраструктура и  две претоварни станции – в Тервел и Балчик.
Регионалното депо за отпадъци при с. Стожер бе официално открито на 21 март тази година, а претоварните станции за отпадъци в Балчик и  Тервел - на 30 юли и 16 октомври.



Общата стойност на проекта е 37 728 964, 19 лв.,  сумата на безвъзмездната финансова помощ, одобрена от ръководителя на Управляващия орган възлиза на 35 842 515,98, от които 85% в размер на 30 466 138,58лв. от ЕФРР и 5 376 377,40лв. национално съ-финансиране от Държавния бюджет на Република България,  а 1 886 448,21 лв. е собственото участие на деветте общини партньори по проекта, които ползват регионалното депо.
 Претоварната станция за отпадъци в Балчик обслужва общините Балчик, Каварна и Шабла. Площадката е разположена на около 6 км от град Балчик. Капацитета на линията за сепариране е около 12 000 тона отпадъци на година.
Претоварната станция за отпадъци в Тервел обслужва общините Тервел и Никола Козлево. Годишно ще се третират около 4 500 тона отпадъци.
Съгласно издаденото комплексно разрешително дневният допустим капацитет на депото в с. Стожер е 130 тона за депониране. Депото е основния обект на системата. В него е разположена сепариращата линия за третиране на битовите отпадъци, съоръжение за балиране на рециклируемите материали, екопарк за съхранение на балираните отпадъци. Всички подходящи материали като хартия, найлон, стъкло, пластмасови бутилки, метали и т.н. се отделят и предават за преработка и рециклиране.
Зелените отпадъци от паркове и градини се компостират. С компостирането се цели стабилизиране на биогенната фракция. При нормални условия цялостното протичане на процеса трае около 3 – 4 месеца.
В рамките на депото има и склад за временно съхранение на опасни отпадъци от бита. В него се съхраняват битови отпадъци, подлежащи на рециклиране и унищожаване по специален ред – акумулатори, батерии, флуоресцентни лампи и други.
На депото е предвидено и място за строителни отпадъци. Те се раздробяват на специална площадка. Раздробяването става с мобилна инсталация с производителност 50-70 тона на час.
    Регионална система гарантира екологосъобразно и устойчиво управление на отпадъците в регион Добрич, като се създава възможност за предварително третиране и оползотворяване на отпадъците и постигане на регионалните цели за рециклиране. Чрез регионална система ще се подобрят показателите на компонентите на околната среда и ще се постигне социално поносима за населението цена за третиране на отпадъците. НДТ


 


Сходни връзки

ПРИКЛЮЧИ НАЙ-МАЩАБНИЯТ ПРОЕКТ В РЕГИОНА – ЗА СМЕТИЩЕТО В С. БОГДАН | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПРИКЛЮЧИ НАЙ-МАЩАБНИЯТ ПРОЕКТ В РЕГИОНА – ЗА СМЕТИЩЕТО В С. БОГДАН
Автор: Anonymous да 2015-10-24 @ 09:18 EEST
То добре,че въпроса със сметището в с.Богдан вече е решен, но какво ще предприемат и как ще решат  управляващите градът ни въпросът със сметището в лозята, в дясно от пътя към стадиона .Гледката никак не е красива,а дали и колко зараза се пръска от там не знам,но нали пък имаме вече и инфекциозно отделение не е страшно стига да не се разпръснат някои нелечими болести.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди