изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 21:08 EEST
Уникална златна древна монета обогати българската история (СНИМКИ)    
Новини

Случайно директорът на „Боженци“ попаднал на тази златна древна монета вчера, която обогатява българската история. От 23 до 25 октомври 2015 г. музейни специалисти от цяла България вземат участие в семинар в град Ямбол.



В програмата е включено посещение на археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“, разположен близо до село Кабиле и уникалния Кабиленски манастир с лековита вода.

Докато се разхождал из античният град, директорът на АИР „Боженци“ до Габрово г-н Мирослав Йорданов забелязал миниатюрната монета.

Миниатюрна на външен вид, но уникална като датировка и съдържание.



Специалистите определиха тази монета като много добре запазена, От едната страна е изписано името на владетеля Филип ІІ Македонски, а на обратната страна е изсечено изображение на Херакъл в лъвска кожа.

Новооткритата монета е дадена за по-задълбочена експертиза от специалисти и тези дни докладът ще излезе.

Независимо, че древната историческа златна монета е открита от габровец, г-н Мирослав Йорданов я предал на РИМ – Ямбол, защото находката е открита на територията на община Ямбол.
Мирослав Йорданов споделил още една любопитна подробност със слушателите на Култура ON-AIR (kulturabg.com) и цитирани от Дарик.

Самата монета била на пътеката, по която директорът на АИР „Боженци“ се разхождал. Половината от нея се подавала от пръстта, а другата част била в почвата.
Затова в началото си помислил, че е фолио от цигари. Добре, че любопитството надделяло и той намерил въпросната монета, защото ако беше попаднала в ръцете на иманяри, можеше вече да пътува зад граница.
Монетата е изключително рядка. След като потърсил информация в интернет, Мирослав Йорданов не попаднал на подобна. Затова спокойно заявяваме, че новата малка златна монета е изключително важна за българската история.



Забележка: Приложените снимки са личен архив на г-н Мирослав Йорданов – директор на АИР „Боженци“ до Габрово

http://www.topactualno.com

 


Сходни връзки

Уникална златна древна монета обогати българската история (СНИМКИ) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди