изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:02 EET
ВЯРВАМ В СЪГРАЖДАНИТЕ СИ И В РАЗУМНАТА ИМ ПРЕЦЕНКА    
Интервюта Преди балотажа в неделя - пред НДТ  -  Живко Георгиев – досегашен и кандидат-кмет на Община Тервел

- Г-н Георгиев, Тервел никога не е печелил на първи тур. В този смисъл,  вероятно фактът, че отивате на балотаж нито Ви е изненадал, нито Ви е притеснил. И все пак – как оценявате резултата от първия тур на изборите?

- В нашата община има няколко села с компактен вот в полза на ДПС и по тази причина изборът на общински кмет преминава задължително на два тура. Съжалявам за това, че имаме големи общности, в които хората реално не правят информиран избор между няколко кандидати за общински кметове и гласуват по един и същи начин на местни и парламентарни избори, въпреки че всеки път кандидатът на ДПС за общински кмет е различен човек, но това е факт. Такъв тип избор опорочава мажоритарното начало на избора за кмет. Този избор не е избор за партия, той е избор за човека, който ще работи за общината през следващите четири години. Важни са неговите качества, опитът му, методите му на работа, вижданията му, а не статутът на партията, която го е издигнала или подкрепила.

Резултатът от първия тур преценявам като добър. Не се отличава съществено от този на предходните местни избори. Тогава отново бях на балотаж с кандидата на ДПС, като процентното съотношение помежду ни беше напълно идентично с резултата, отчетен на изборите в неделя. Радвам се, че хората в общината са оценили работата, която аз и екипът ми сме свършили през предходните четири години и ни дадоха отново подкрепата си. И то - без какъвто и да е спад по отношение на резултата. Това ме задължава много, чувствам огромна отговорност към гражданите на общината.

- На чия подкрепа ще разчитате в неделя? Но по-важното – защо хората на Община Тервел трябва да гласуват за Живко Георгиев?

- Разчитам на подкрепата на хората, които преценяват разумно резултатите от работата ми и предложените от мен и екипа ми действия в предизборната ни платформа. Мисля, че трябва да престанем да робуваме на стереотипи, които избуяват в среда на негативизъм и желание да търсиш у другия вина за собствените си грешки. Всички кметове, които заставаме пред избирателите за пореден мандат, биваме упреквани в грехове, които произлизат от общоприети тези, но не се задава въпросът - дали може всички хора да са еднакви. Благоприятна почва намира твърдението, че кметовете злоупотребяват със средства. Едва ли обаче някой от поддръжниците на тази теза може да представи конкретни и достоверни примери за всеки кмет. Вероятно това, което се отнася за няколко човека, се приписва на всички останали. По същата логика не трябва да позволяваме на децата си да ходят на училище, защото сред всички учители може да има някой, който да не се справя добре с ролята си на педагог. Или пък не трябва да вярваме на лекарите, защото сред тях може да има някой, който да сгреши при поставяне на диагноза или да злоупотреби с нещастието на пациента. Сред всички професии и длъжности има добри и лоши специалисти. Същото е и при нас - кметовете. Така че, разчитам на подкрепата на разумните хора, които ползват в ежедневието си информация, виждат  и преценяват делата ни и могат да направят своя информиран избор.

- За успеха на един кмет говори направеното за поверените му хора и поверената му територия. С какво от стореното много за Община Тервел се гордеете? Какво ще надграждате, ако на балотажа получите поредния вот на доверие? И кое считате като най-голяма своя отговорност?

- Трябва да кажа, че колкото и да е странно, досега не съм определял конкретен приоритет в работата си. Принципът ми е бил да бъда активната страна в  търсенето и използването на  всяка възможност да се свърши колкото може повече в полза на общината и хората в нея. Избягвам да ангажирам човешки ресурс от екипа си за нещата, за които ръководителите на съответните звена могат да се справят много добре и сами. Например, директорите на училища, детски градини, ръководителите на медицински, социални звена и други общински звена са достатъчно опитни и отговорни хора и ние работим с тях само по отделни съществени начинания или проблеми. Така се освобождава експертен ресурс в кметския екип, който се насочва за най-трудоемките неща:  европроекти за публична инфраструктура и публични услуги (те отнемат изключително много време и капацитет), работа по информирането на гражданите за случващото се в общината (сами издаваме общински вестник и подготвяме информация за общинския сайт). Отделяме време и капацитет за работа с местния бизнес. Стараем се да помагаме на всеки, който се опитва да устрои бизнес в Тервел. Често хората от малкия бизнес имат нужда да им се оказва съдействие в нелеките процедури, свързани с устройственото планиране или екологичното законодателство. За нас е важно нещата на бизнеса да вървят бързо, казусите да се разрешават с наша помощ, често и чрез предложения до общински съвет, да се стига до успешен край и за разумен период от време.

В рамките на изтеклия мандат работихме много. И то не само правейки улици, пътища, паркинги и пр. Обърнахме внимание на проекти, които улесняват бизнеса. Мога да дам конкретни примери:  Само четири общини в страната изграждаме /и то с евросредства/ пунктове за управление на животински отпадъци. Тервел е една от тези четири общини. Досещате се, че нашите животновъди, собственици на мандри и преработватели ще имат съществено предимство, произлизащо от близостта на този пункт. Друг пример: единици сме общините в страната, в които вече се санират панелни жилища. Всички общини бяха поставени при равни условия, но не всички успяха така да се организират, че да могат да ползват този строителен сезон. И не става дума за това, че обемът ни е по-малък, защото градът е малък. Трудът по обществените поръчки за обследвания, проектиране и строителство е един и същи като обем, независимо дали става дума за два или за двадесет блока. Мисля, че и по отношение на работата ни в хуманитарните сфери също има с какво да се гордеем: наше дело си е вече дванадесетгодишната и ставаща все по-популярна с годините ваканционна програма „Наше лято”, поддържаме собствени общински програми за профилактика на детското здраве, направихме поредица от социални центрове по селата, което също бе плод на труда на екипа ни. Нашата община осигури  и  голяма заетост на жителите си по европрограми през 2011 и 2012 година, за което бе отличена от Агенцията по заетостта. Имаме една от 35-те местни инициативни групи в страната и то много добре работеща за бизнеса и земеделците. Десетки са финансиранията от МИГ за частни начинания - земеделска техника, автосервиз, цех за подправки, пекарни за закуски, къщи за гости.

Всичко, което сме правили до момента, трябва да бъде устойчиво, да се надгражда. До последния ден на този мандат работихме без мисълта, че идва край на мандат. На 31 август внесохме проект за заетост на 50 души до 29-годишна възраст. Бяхме единствената община в областта, която внесе такъв проект. При това, съвсем не сме общината с най-висока безработица в областта. На 30 септември пък внесохме проект за изграждане на училище за безопасност на движението - проект по програма за трансгранично сътрудничество. Това съвсем не е инвестиция, която ще се ползва само от нашата община. Взехме това решение след десетките катастрофи, на които станахме свидетели през последната година. Започнахме и работата си по новата стратегия на МИГ. Имаме за задача да надградим работата си по новата претоварна станция за отпадъци. Сега, когато тя вече е факт, следва да започнем сметосъбиране по селата и да кандидатстваме, след което да изпълним проект за площадка за компостиране на зелени отпадъци. Трябва да изпълним и втората фаза на проекта за водния цикъл, т.е пречиствателната станция, имаме нужда от нови инвестиции в общинските училища, и то основно в спортните им бази. Предстои ни още много работа по тротоари, по центъра на Тервел, трябва да се продължава с възстановяването на улиците по селата. Задачи имаме и по обновяване на обзавежданията на детските заведения, както и по разширяване на работата на медицинския и социалните центрове. Домът за стари хора също е заведение, което постоянно се нуждае от надграждане - и като материална база, и като услуги. Ще имаме ангажименти и по устройването на нов център за спешна помощ в Тервел. Трябва да се работи и за запазване на доброто темпо в сферата на самодейността, културата, спортните и младежките дейности.

- Какво бихте казали на хората, които се колебаят – дали въобще да гласуват и, разбира се – за кого?

 - Гласуването е наше право, но и дълг. В малката община всеки има отношение към местната власт. Трябва да гласуваме с чувството, че от нас зависи отговорното отношение към собствената ни община. В Тервел се познаваме добре. Аз мисля,че животът като цяло е обективен и отразява библейската сентенция, че всеки човек може да бъде оценен по делата му. От деня, в който приключих с образованието си, до момента работя само в Община Тервел и с хора от общината. Занимавах се с производство, с бизнес, с общински проекти и управление на общината. Не знам как ме оценяват хората, но аз нямам от какво да се срамувам по отношение на работата и живота си в Тервел. Знам и че не пропуснах нито една добра възможност за общината. Не обещавам неизпълними неща, но правя всичко възможно хората в общината да имат достъпни публични услуги, да им бъде по-удобно, когато са извън дома си и да намират възможности за работа. Вярвам в съгражданите си и в разумната им преценка.





 


Сходни връзки

ВЯРВАМ В СЪГРАЖДАНИТЕ СИ И В РАЗУМНАТА ИМ ПРЕЦЕНКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди