изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:07 EEST
28.10.1962 г.: Американски капитан отказал да атакува с мегатонна ракета Владивосток    
По света Американският пилот Джон Бордън след получено разрешение от ВВС на САЩ разказал за неизвестен досега случай за погрешна заповед за изстрелване на ядрени ракети. Началото на Третата световна война било предотвратено благодарение на капитан Уилям Басет да изпълни получената заповед. Историята е отпечатана в Bulletin of the Atomic Scientists въз основа на разказа на Бордън, преразказана е от „Взгляд”.

Историята всъщност започва на разсъмване на 28 октомври 1962 г. в разгара на Карибската криза в ракетна база на САЩ, разположена на японския остров Окинава. В това време всички американски стратегически сили се намирали в състояние на готовност DEFCON 2 и били готови за две минути да преминат в максималната степен DEFCON 1.

Капитан Уилям Басет, в това време управляващ пускането на ракетите, получил заповед за старт на четири крилати ракети Масе В с бомби Mark 28 (мощност на взрива 1,1 мегатона тротилов еквивалент). Далечината на обсега им съставлявала 1400 мили (почти 2300 километра), позволяващи да бъдат атакувани Ханой, Пекин, Пхенян и Владивосток.

Аналогични съобщения получили и други офицери в Окинава.

Капитан Басет веднага допуснал, че нещо не е наред. Нареждане за използване на ядрено оръжие може да постъпва само след преминаване към готовност DEFCON 1.

Когато прочел списъка на целите, за удивление три от четирите не се оказали на територията на Съветския съюз – най-вероятния противник. Позвънил и друг офицер, който съобщил, че в неговия списък има две не съветски цели.

Басет позвънил в центъра за управление на ракетите под предлог, че не е получил ясна заповед. За ужас на екипа шифрованата инструкция пристигнала в първоначалния вид.

Басет заповядал на двама войници да застрелят държащия ръка на бутона лейтенант, ако се опита да стартира ракетите без устна заповед на старшия офицер или без официално повишаване в степен на бойна готовност DEFCON 1.

Басет отново се свързал с командния пункт. В резултат пристигнала заповед за отмяна на изстрелване на ракетите.

Информацията за инцидента стояла засекретена 53 години. Капитан Уилям Басет починал през 2011 г., без да разкаже за произшествието.

Сега журналисти и историци настояват властите да разсекретят официалните документи, свързани с инцидента.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

28.10.1962 г.: Американски капитан отказал да атакува с мегатонна ракета Владивосток | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди