изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:19 EET
ДОБРИЧ ОТЛИЧИ СЪВРЕМЕННИТЕ СИ БУДИТЕЛИ    
Общество Годишните награди "Добрич" в областта на културата и науката бяха връчени на тържествена церемония в огледална зала "Нели Божкова" в навечерието на Деня на народните будители. Сред присъстващите бяха просветни и културни дейци, учители, художници, поети, творци, граждани.

"Като живи наследници на многовековната българска цивилизация само можем да се гордеем с културното си и историческо наследство, което е дошло до нас с изключителното участие и себеотдаване на милиони знайни и незнайни народни будители - каза в празничното си слово Димитър Дуков - журналист и създател на в. "Нова добруджанска трибуна.



- Добрич е зрънце в българската цивилизация. Добрич е златно зрънце в историческото и културно наследство на България. Градът ни, чието създаване и първи векове на съществуване се крие някъде в ненаписани или унищожени източници, градът ни, който е преживял поредица от трагични и унищожителни събития, е успял не само да запази своята идентичност, но и днес да има значително място в съвременната история и култура на България". Дуков отдаде заслужуното на съвременните будители, посочвайки, че стотици преподаватели, дейци на културата и изкуството, на науката, хиляди хора – от обикновеното непознато семейство до върховете на местната администрация, всекидневно полагат огромни усилия, някои дори и не го осъзнават, в себеотрицанието си и саможертавата си децата ни, внуците ни да запазят българското в себе си и да го надградят. "Представяте ли си всички ние – които сме в тази зала, заради огъня на българщината в сърцата и душите ни, да изпаднем в летаргичния сън на безвремието година-две, десет… - каза в словото си Димитър Дуков. - Представяте ли си каква пустош ще последва след възхода на биг, вип и какви ли не брадъри, ферми и подобни умопомрачителни постижения, като това столица на Белгия да е Холандия, при това - срещу солидно заплащане да се разголиш пред телевизионните камери. Аз не мога да си представя". "За всеки влак си има пътници, казва народната мъдрост. Но нито един влак не може да се движи без интелекта, знанията и труда на всички вас, които будите добричлии и нацията за един по-добър и по-смислен живот, за опазване на постиженията на българската и световна култура и история и предаването им в едни надеждни ръце на творци, които са осъзнали смисъла на човешкия живот - да се гради, да се твори и да се прави добро", бяха думите на създателя на в. "Нова добруджанска трибуна".

Носителите на Годишната награда "Добрич" бяха наградени от зам.-кмета арх. Пламен Ганчев. Те получиха грамота и парична сума. Колективната награда бе връчена на  Регионален исторически музей, Добрич, а индивидуалната – на художника и педагог Тодор Балев.







С грамоти за принос в духовното развитие на Добрич бяха отличени д-р Кремена Митева – главен уредник на дом-паметник „Йордан Йовков, Драгомил Георгиев – литературен критик, Теменужка Константинова – цигулар, концертмайстор на БКО, Добрич, художниците Георги Атанасов и Николай Тодоров, Елена Карабельова – вокален педагог на студио за поп-рок певци „Сарандев“ при ОМЦ "Захари Стоянов", Ангел Ангелов – ръководител на Детска филхармония при народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“, ас. д-р инж. Свилен Стоянов, ас. д-р инж. Светлана Панайотова, Редакционна колегия на списание „Антимовски хан“, ПФТС „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, РБ „Дора Габе“, Група на художниците „Ателие 13“, колектив на народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.“, хор „Лира” при Дом за стари хора с ръководител Атанас Генчев и с състав „Добрич” при народно читалище „Йордан Йовков-1870”. Посмъртно с грамота за принос в духовното развитие на Добрич да бъде присъдена и на Ангел Веселинов. В програмата на тържествената церемония се представи смесен хор „Добруджански звуци“ с главен диригент Елвира Пастърмаджиева и клавирен съпровод Радостина Гроздева– Кръстева. НДТ

 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ОТЛИЧИ СЪВРЕМЕННИТЕ СИ БУДИТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди