изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:51 EEST
ДОВОЛНО ОТ ИЗБОРНАТА ПОБЕДА, ПРАВИТЕЛСТВОТО ГОТВИ НОВ УДАР ПО ДЖОБА НА БЪЛГАРИНА    
Новини Увеличение на цените на винетките за ползване на пътищата от следващата година обсъжда правителството, съобщиха централните медии вчера. Предложени са три варианта за вдигане на цената, като в момента те се съгласуват от министрите, пише в. "24 часа", позовавайки не информация, получена от министри в кабинета. Годишната винетка да бъде вдигната от 67 на 145 лв., или увеличението да е повече от 2 пъти, предвижда най-вероятният от обсъжданите сценарии. В същия порядък ще бъдат увеличени и стикерите за седмица и месец, които в момента са съответно 10 и 25 лв.

При този вариант приходите от винетки от леките автомобили би трябвало да се удвоят спрямо сегашните 200 млн. лв. на година, показват разчетите на правителството. Именно събирането на повече средства, които да бъдат насочени към ремонт на пътища или строежи по трасета, за които няма еврофинансиране, е целта на увеличението. В документа се припомня, че през тази година бюджетът отдели 100 млн. лв. за ремонти по старите участъци на “Тракия” и “Хемус”.
Алтернативи са поскъпване на годишната винетка до 97 лв. или среден вариант 120 лв., става ясно от предложението, което обсъждат министрите. Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. В Словения например годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро.
Поскъпване да има и за винетките за тежкотоварните автомобили, предвижда още докладът, който е пуснат за обсъждане в правителството. Така например за старите камиони с тегло над 12 тона е предвидено цената от сегашните 1300 лв. на година да стигне 1700 лв. За бусовете и малките камиони пък се предвижда цената да стане между 800 и 1000 лв. за годишна винетка. В момента превозните средства от Категория 2 плащат по 684 лв., ако са с екостандарт на двигателя под ЕВРО 5, и 586 лв., ако са по-нови.
Винетките за тежкотоварните автомобили ще поскъпнат с по-малко от тези за леките, защото за тях е имало увеличение на цените с 30% през 2013 г., пише в правителствения доклад.
Освен това тежкотоварните автомобили ще бъдат обхванати и от бъдещата толтакса, за която в момента регионалното министерство очаква анализ от Световната банка. Предвижданията са, че тогава чуждите тирове ще плащат 10 пъти по-висока такса за преминаване. В момента те давали по 10 евро, а при въвеждането на толтакси цената им щяла да достигне 100 евро и да е сравнима с цените в съседните страни.
Допитване на НДТ показа, че бизнесът, а и хората не одобряват драстичния скок като въпросът, който задават е: "На какво отгоре? Къде са пътищата, за да ми вземат такива пари?".
Валентин Василев - управител на "Пътнически превози" категорично заяви, че приема новината отрицателно. "Знам какво е в Европа и в другите страни. Да въведат и тук винетка за магистралите, но не и за обикновените пътища, по които пътуват нашите автобуси. В другите страни хората плащат, но знаеш за какво плащаш. Това не е начин да събират пари, за да отиват само за големите обекти" - каза Василев. В качеството на частно лице също не одобрява вдигането на цената за леки коли, защото даже и за околовръстния път на града се изисква винетка, казва Василев и допълва, че всеки един знае в какво състояние е пътят.
"Не съм съгласен с готвеното увеличение, народът не е дойна крава" - бе категоричен и Ангел Табаков - собственик на фирма за товарни превози и попита риторично: "На каква база е това готвено увеличение, за една магистрала?". Той сподели, че вече два пъти винетките за камиони са вдигани два пъти, като добави, че на три месеца се вдига цената и на задължителната застраховка Гражданска отговорност за товарните автомобили. Табаков също бе категоричен, че пътищата в страната са в ужасно състояние и коментира, че в европейските страни е въведена тол такса за магистралите, но не и за обикновените пътища. "Едно такова увеличение ще удари жестоко и бизнеса. Принуден съм да намалявам камионите, с които работя,а това води до съкращаване на работни места" - добави още той. НДТ


 


Сходни връзки

ДОВОЛНО ОТ ИЗБОРНАТА ПОБЕДА, ПРАВИТЕЛСТВОТО ГОТВИ НОВ УДАР ПО ДЖОБА НА БЪЛГАРИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди