изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:17 EET
Полицейските протести продължават пред парламента, близо 11 000 души от МВР с по-малко привилегии догодина (обзор    
Новини

  Орязват отпуските и добавките за стаж в МВР. Премиерът иска новите да работят за каузата. Очаквано премиерът Бойко Борисов отмени опитите на финансовия министър Владислав Горанов за радикална реформа в сектор „Сигурност”. Това обаче не удовлетвори полицаите и те продължиха с протестите.



Предложението за 10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влиза в сила веднага, но само за новопостъпилите. Така по-малкото пари ще бъдат изплащани след 27 години, когато започнат да се пенсионират сегашните новобранци. Но отпуските стават 20 работни дни, отсече Борисов. “Порционът се запазва, защото граничари, полицаи, които са на улицата, на дежурство нямат време да ходят да ядат и трябва да имат допълнително, нужно им е. Отпуските стават 20 работни дни”, обяви премиерът Борисов вчера сутринта след среща с Горанов и МВР шефката Румяна Бъчварова. Той допълни, че това се въвежда заради “тарикати”, които имат натрупани отпуски и не ги ползват, а за това, което работят, им се плаща като допълнителен труд. Към днешна дата заварените отпуски ще бъдат плащани по старата система. Допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата. Не виждам логика за това, че само си стоял на това място, да получаваш увеличение”, каза той. “Нека новопостъпилите да идват за каузата, да бранят обществото, с любов към тази професия”, допълни премиерът.

Полицаите обаче не приеха орязването на отпуските и премахването на добавката за прослужено време. Според полицейските синдикати отстъпките са половинчати и най-важното - нито една от тези мерки не е била обсъждана с ръководството на МВР.

Към 200 полицаи се събраха вчера по обед на Орлов мост в София. Те раздаваха карамфили на шофьорите, за да се извинят за блокадите от вторник вечерта. Протест имаше и вечерта. Във фейсбук военни от различни градове обявиха вчера, че ще излязат след 18 ч пред поделенията си в знак на протест.

Останаха призивите за голям митинг пред парламента на 8 ноември - Архангеловден, обявен за празник на полицията.

От думите на Борисов стана ясно, че той стои зад провеждане на административната реформа в МВР. Той е за това да се разграничат служителите от МВР, пожарната и армията на първа и трета категория. Според Кодекса за социално осигуряване МВР и МО трябва да извършат нова категоризация. В полицията има над 11 000 чиновници, които ще станат държавни служители и ще изгубят досегашните си привилегии при пенсиониране. Това трябва да стане най-късно до края на февруари. “От тук нататък реформата продължава по-друг начин. Няма да се откажа от нея”, каза министър Румяна Бъчварова. Тя обяви, че ще бъдат разписани рапортите на полицаите, които искат да напуснат. Националната сигурност не била застрашена от това.

Полицаи викат на депутатите: “Кой ще ви вади с бял автобус?”

Десетки разгневени полицаи обградиха парламента към 13,30 ч вчера. Сред обичайните викове “Боклуци” и “Мишоци” на няколко пъти прозвуча и въпросът към депутатите: “Кой ще ви вади с бял автобус?” Ченгетата палеха свещи в памет на МВР и хвърляха стотинки.

Сред първите депутати, дошли при множеството, бе Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Той бе посрещнат враждебно. Напразно се опитваше да обясни, че проектът за бюджет тепърва ще се обсъжда и гласува на първо и второ четене. “Не ти побира мозъкът защо протестираме, така ли?”, чуха се гласове на протестиращи. Вълна от освирквания и ругатни посрещна Атанас Атанасов от РБ, който е шеф на вътрешната комисия. Ченгетата го ругаеха за това, че е нарекъл убиец граничар от Средец, прострелял афганистанец при рикошет. Атанасов напразно ги уверяваше, че ще гласува “против” предложените поправки.

Атанас Мерджанов от БСП се спря при полицаите и им каза, че позицията на социалистите е записана в приетия през миналата година Закон за МВР, който управляващите сега се опитват да променят.

С ръкопляскания и викове “Браво” бе посрещнат само Красимир Каракачанов от ПФ, който обяви пълна подкрепа за протеста на полицаите.

Наказания за бунта

Премиерът Бойко Борисов показа, че е изключително ядосан на полицаите, които са блокирали София и различни важни транспортни съоръжения в страната. Главният секретар Георги Костов се зарече да изпълни премиерската заповед и да има дисциплинарни наказания. Той посочи, че те се налагат, ако при изпълнение на служебните задължения се извършват противоправни действия като нарушения на Закона за движение по пътищата или по Закона за митингите и събиранията на гражданите.

На протестиращите пред парламента полицаи вчера бяха раздадени брошури с напомняне от Костов, че действията на полицаите трябва да са законни.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Полицейските протести продължават пред парламента, близо 11 000 души от МВР с по-малко привилегии догодина (обзор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди