изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 11:13 EEST
В Добрич бе официално открит паметен знак на таврийските българи.    
НовиниИзграждането на мемориалния знак „В памет на таврийските българи“ е гражданска инициатива с основна задача – почитане паметта на нашите сънародници – таврийските българи. Мястото на разположение не е избрано случайно. То има символно значение, намира се срещу барелефа на цар Борис III – обединител на българите, и в градинката пред сградата на Община Добричка, която във времето на заселването на таврийските българи в Добруджа е била градската управа. Домакин на днешното събитие е Община град Добрич, организатори – Инициативен комитет за построяване на мемориалния знак и Общобългарски съюз „Истина“.

Гости на тържеството бяха Негово Превъзходителство Микола Балтаджи, посланик на Република Украйна в България, дипломатът Иван Станчов, Дянко Марков, както и потомци на таврийските българи. Приветствени слова произнесоха кметът на Добрич Йордан Йорданов, Детелина Николова, досегашният кмет на добруджанския град, по чиято инициатива бе внесено предложението за издигане на паметния знак в Общинския съвет на Добрич, Георги Чунчуков, член на Инициативния комитет за издигане на мемориалния знак. Посланикът на Република Украйна у нас Микола Балтаджи заяви, че за него е чест и привилегия да бъде в Добруджа и благодари на ръководството на града за възможността да бъде издигнат паметния знак, който увековечава паметта за таврисйките българи. Бе донесена в Добрич и положена пръст на паметния знак. Тя е взета от родната къща на Мишо Хаджийски. Паметният знак е направен изцяло с дарителски средства. Негови автори са арх. Красимир Пампоров и инж. Йордан Йорданов. Музеят в град Бердянск е получил като дар макета на паметния знак. По думите на Георги Чунчуков, член на Инициативният комитет за издигане на мемориалния знак, това е единственият паметник на таврийските българи в страната. Председателят на българското дружество в град Запорожие Стефан Намлиев подари книги от таврийски българи, както самия той ги определи, на кмета на Добрич Йордан Йорданов, също на Дянко Марков, председател на Общобългарския съюз, на Георги Чунчуков и на Регионалния исторически музей в Добрич в лицето на Радослав Симеонов, автор на книга за съдбата на таврийските българи. След жеста на дарение Стефан Намлиев отправи пожеланието: „Да живее България и българите по света!“. От своя страна Георги Чунчуков подари две книги за таврийските българи на посланика на Република Украйна у нас. Книгите са написани и издадени в България. 

ПРЕД НДТ ПОСЛАНИКЪТ НА УКРАЙНА У НАС МИКОЛА БАЛТАЖЯН

Благодаря на Общината, на всички родолюбци, които днес присъстваха на откриването на почетния знак, посветен на таврийските българи, репатрирани по време на тоталитарния режим. За мен това е чест и радост да бъдат тук, в този прекрасен  град. За втори път съм тук, с добри впечатления и също приятно ми е, че моето идване, съвпада с първото заседание на новия Общински съвет. Това за мен е много важно.

По отношение на търговско-икономическите връзки – България за нас е много важен икономически партньор за Украйна. Външнотърговският обмен е доста голям. През миналата година, според украинската статистика, ние имахме обем около 860 млн. долара. Имаме лек спад в сравнение с 2012 г. с около 12 %. Данни за тази година все още няма, но ситуацията в Украйна, свързана с руската военна агресия, анексирането на Крим, продължаващата военна агресия в Донецка и Луганска област, последиците , освен това, че гинат хора, че временно загубихме част от украинската територия, силно страда и икономиката, промишленият потенциал, защото там е сърцето на украинската индустрия. В резултат на анексирането на Крим и войната в Донбас, ние загубихме една пета от националния икономически потенциал. Естествено, след като голямата част от промишлените предприятия, мини, инфраструктура, бяха разрушени от  обединените руски терористични сили, предприятията, които работят на украинска територия и са прекъснали търговски връзки с Русия, те търсят нови пазари. Заради това България е от важните държави за нас, за украинските компании, фирми, с които тук те искат да установят с българските си партньори икономически връзки. От страна на България ние виждаме интерес. На срещата с областния управител ние си говорихме за това. В България има голям интерес към това да се развиват търговските икономически връзки с украинските компании .

Имате ли информация за бесарабски българи, изселили се в България?

Нямам точна статистика, но ще ви кажа едно. Това, за което се говореше – за масово преселване на българите от Украйна  не е станало и не може да стане реалност. По една лека причина, че българите в Украйна са родолюбиви, трудолюбиви. Те са една съставна част на украинското общество, добре са адаптирани, добре се чувстват. Не мисля, че те така лесно или просто могат да си оставят стопанствата, земята и да напуснат. Другото е, че е много важно да им се помага и това го прави българското правителство. Ние приветстваме тази помощ – и хуманитарна, и друга помощ, да се помага на българите, живеещи там. Това е една добра практика. Колкото повече помощ има отстрана на България за украинските българи, толкова по-добре е за двете държави. Особено искам да отбележа в областта на информацията, защото не е тайна, че българите, както и украинците са подложени на руската пропаганда. Много е важно България също да помага, да внесем, ако щеше и българска телевизия, и българско радио. Особено в Одеска област, където компактно живеят българите, но това е един съвсем друг въпрос, но, според мен, изключително важен. НДТ


 


Сходни връзки

В Добрич бе официално открит паметен знак на таврийските българи. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди