изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:21 EET
Русия извади план от 7 точки за решаване на кризата в Сирия „без победени и без победители”    
По света Руското правителство предложи мирен план за решаване на кризата в седем точки. Документът е публикуван в навечерието международната среща за Сирия на 13 ноември в Женева. Документът предлага решение „без победени и без победители”, а експертите го сравняват с договора от Тайфа от 1989-та година, който сложи край на 14-годишната гражданска война в Ливан.

Най-важната част от руския план е предложението сирийският президент Башар Асад временно да напусне управлението на страната и след това да бъде съставено преходно правителство. След телефонните разговори на турския президент Ердоган с Путин в сряда руските медии съобщиха, че Кремъл може да промени позицията си относно режима на Асад. Планът , който бе разпространен от медиите в Москва, на практика потвърждава тази промяна.

До момента няма официална реакция от страна на западните държави за този план. Съветникът в руското правителство Владимир Флоров сподели, че този план не предлага всичко да се даде на победителя.

БГНЕС публикува пълният текст на плана.

1. Ще има две категории въоръжена сирийска опозиция – тези, които са готови да преговарят с Асад, и тези, които ще продължат въоръжената съпротива.

2. Да се постигне прекратяване на огъня между режима на Асад и опозицията, която е готова да преговаря с него. Да се сложи край на доставките на оръжие за сирийската опозиция от външните „спонсори” .

3. Преговорите ще участват опозиционните групи и представителите на Свободната сирийска армия. Тези преговори трябва да доведат до обща амнистия и освобождаването на всички затворници. Да се създадат промени и условия за провеждане на предсрочни президентски и парламентарни избори, които да доведат до сформирането на правителство на националното помирение с участието на представители на всички групи. Конституцията на Сирия трябва да бъде променена, а пълномощията на президента ще преминат към премиера.

4. Русия трябва да гарантира, че Асад няма да участва в следващите президентски избори лично, но може да номинира някой от семейството и от своето обкръжение.

5. Всички въоръжени опозиционни групи и проиранската милиция трябва да бъдат включени в сирийската национална армия.

6. Русия ще гарантира пълна амнистия на всички участници от редовете на въоръжените опозиционни групи, ако те са съгласни да не преследват Асад и неговото семейство.

7. Руското военно присъствие ще се запази в Сирия чрез специална резолюция на Съвета за сигуност на ООН, като гарант за изпълнението на предложеното споразумение.

Крайната цел на плана е да се сложи край на 4-годишната война, която до момента отне живота на над 250 000 души.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Русия извади план от 7 точки за решаване на кризата в Сирия „без победени и без победители” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди