изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:28 EEST
Тръгват дълбоководни сондажи за нефт и газ край Калиакра    
Новини От февруари до май догодина ще бъде направен първият дълбоководен сондаж за търсене на нефт и газ на 86 км от нос Калиакра в блока "Хан Аспарух". Това заяви във Варна управителят на "Тотал Е&П България" Кзавие Фожрас.

През 2012 г. френската компания заедно с австрийската "ОМВ" и испанската "Репсол" спечели конкурса за търсене и проучване на територията с площ 14 220 кв. км. До момента е направено сеизмично проучване от борда на кораб, който е събирал данни в 210-дневно плаване. Изработената на тяхна база 3D-карта на дъното е предоставена на българската държава, като може да се ползва и за учебни цели, подчерта Фожрас.

Стартът на проучванията се забави с месеци заради срива в цените на петрола, но от "Тотал" са категорични, че няма да има нови промени в графиците. Според тях втори сондаж трябва да се извърши през първите 3 месеца на 2017 г. И двете проучвания ще са в район, където морето е дълбоко около 2000 м, а сондите ще дълбаят на 4000 м разположените на дъното скали, поясни Фожрас. За целта е нает последно поколение сондажен кораб, който ще пристигне от Западна Африка.

За транспорт на екипажа от 180 души до брега и обратно на борда компанията ще ползва хеликоптери, а в пристанище "Леспорт" във Варненското езеро ще бъде оформена логистична база. Там ще пристават 3 спомагателни кораба, които ще превозват разбитите скали от морското дъно. Те могат да се преработват и след смесване с цимент да се произвежда бетон, поясни Фожрас. Според него дълбините на Черно море почти не са изследвани, тъй в цялата му акватория дотук са направени само 9 сондажа, а успешен е бил един - в румънски води.

"Ако в блока има промишлени залежи, първият добив може да се очаква след около 10 г. и това ще допринесе за енергийната независимост на България", коментира Фожрас. Според него двете дълбоководни проучвания ще глътнат от 5 до 7 месеца, като за всеки сондажен ден компанията ще плаща между 700 000 и 1 млн. евро.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Тръгват дълбоководни сондажи за нефт и газ край Калиакра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди