изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:07 EEST
...НАРОД, А НЕ МЪРША...: Гърците потрошиха Атина    
Европейски съюз

Десетки хиляди излязоха днес на протест в Атина срещу бюджетните ограничения, заложени в споразуменията между Гърция и кредиторите ѝ. По време на демонстрациите се стигна до сблъсъци между граждани и полиция и използването на сълзотворен газ и водни струи от органите на реда.



Профсъюзите в страната организират 24-часов поход срещу планираното увеличение на данъците, замразяване на пенсиите и ограничаване на редица публични услуги, в това число морски, железопътен и вътрешен въздушен транспорт. Протести имаше и в други големи градове в Гърция.

В днешните демонстрации в Атина, според различни чуждестранни медии са взели участие между 50 000 и 70 000 души.

Цифрите не съответстват на официалната информация от гръцката полиция, според която по улиците е имало по-малко от 20 000 демонстранти.

Според пратеник на AFP, още в самото начало на стачката младежи са започнали да чупят витрини на магазини, автобусни спирки и светофари. По-късно 150 човека са нападнали полицейските кордони разположени пред луксозните хотели на централния площад Синтагма. След като сблъсъците започнали автомобили са били запалени с коктейли „Молотов“.

„Протестирам срещу правителството, защото ни правят на глупаци. Пенсионер съм и нямам идея с колко ще намалят пенсията ми,“ заяви 63-годишната участничка в протестите Мария Атанасиаду, цитирана от AFP.

Това е първата обща стачка срещу лявото правителство на премиера Алексис Ципрас, който беше преизбран през септември.

Правителственият говорител Олга Геровасили отрече твърденията, че СИРИЗА се опитва да застане и на двете страни, като подкрепя стачката срещу собствения си кабинет.

Източник: AFP, Reuters     
http://www.vesti.bg
 


Сходни връзки

...НАРОД, А НЕ МЪРША...: Гърците потрошиха Атина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди