изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:54 EET
ДЕТЕЛИНА НИКОЛОВА ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ДОБРИЧКА ОБЛАСТ    
Интервюта Новият и стар областни управители на Добрич отговориха на питания на медиите

Вчера официално бе предаден от д-р Маргарита Новоселска постът областен управител на Добрич на Детелина Николова, за което назначение информирахме след проведеното заседание на Министерски съвет. Новоселска посрещна с цветя новият управител, след което й връчи символичния ключ на област Добрич и й пожела да работи ползотворно за благото на жителите. Пред медиите Детелина Николова заяви, че уважава решението на Министерски съвет и приема отговорността да заеме поста, като изрази увереност, че опитът, който има в местното самоуправление, ще бъде от полза в работата й. "Ще използвам всички създадени контакти и партньорства, включително подкрепата на всички народни представители, институции в това число и от Брюксел. За мен е важно да продължа надграждането с присъщата публичност и прозрачност както досега в моята работа като кмет на община град Добрич. Стартът на новите оперативни програми, който предстои ще е във фокуса, защото чрез тях ще се даде тласък на регионалното развитие на област Добрич и инвестиционни решения, изграждайки нови партньорства за бизнес и повече работни места, продължаване работата по подобряване инфраструктурата в областта, развитието на отраслите, за които имаме даденост - земеделието и туризма. Обединяване усилията на всички институции в партньорство с неправителствения сектор и гражданското общество за общото благо" - каза Николова. Тя поздрави новоизбраните кметове и общински съветници по места и изказа лична благодарност към д-р Маргарита Новоселска и областната администрация в нейно лице за досегашната й работа. "Желая й здраве и понататъшна успешна реализация в благородната й професия" - каза Николова.
На церемонията присъства и зам.-областният управител Ивайло Манушев. Двете дами отговориха на въпроси на медиите. Ето какво бяха попитани, като зададените въпроси са от регионални и национални медии.

- Г-жо Николова, кое наложи смяната, нямаше доводи
- Това не мога да коментирам, това е решение на Министерски съвет.

- Д-р Новоселска, досега имало ли недобри оценки за работата Ви, очаквахте ли тази рокада?

- Не съм имала нито забележки, нито преки или непреки знаци, че има проблем в справянето с работата, но тъй като това е политическа длъжност, когато ръководството прецени и вземе решение, ние следва да изпълним тези решения. Все пак бих искала да кажа, че за мен това беше един много добър опит. Беше едно предизвикателство и аз работих всеотдайно и с нужната отговорност. Чувствам се удовлетворена от това, което се е свършило, но повече се чувствам неудовлетворена, защото има още много-много да се свърши. То обаче не зависи само от решенията на областна администрация, зависи от решенията на много по-висшестоящи институции. Смея да кажа, че много от стъпките са направени и един ден ще има много по-добри резултати. Когато вече има човек с богат административен опит в лицето на г-жа Николова, убедена съм, че тези резултати ще се случат и ще има много по-добра среда и за бизнеса, и за всички сфери в живота на хората в нашата област.

- Г-жо Николова, имаше организиран протест в социалните мрежи и вън имаше пет-шест човека, как ще коментирате това?
- Всеки има право да изрази своето мнение в публичното пространство. Аз ще кажа - има решение на Министерски съвет и го изпълнявам. Има хора, които недоволстваха за избора ми и резултатите, които получихме на местни избори, така че и едната и другата страна имат в публичното пространство своето място.

- Г-жо Николова, ГЕРБ оспорва резултатите по съдебен път за избора на кмет. Възможно ли е да се стигне до ситуация, в която да избирате отново дали да бъдете кмет?
- Нека да видим развитието на делото. Това е независима съдебна система и ние ще приемем решението такова, каквото е. А на въпроса - позволете ми, това не може да коментираме, след като няма решение. Вероятностите са налице, след като няма решение.

- Д-р Новоселска, има ли посочени мотиви за освобождаването Ви?
- Заповедта визира само едно изречение - освобождава д-р Маргарита Новоселска и назначава Детелина Николова. Това, има основания, които са във връзка с Конституцията и други законови разпоредби, иначе други формолировки няма.

На следващия въпрос: "Вие сте членове на една и съща партия. Тази рокада ще предизвика ли напрежение в редиците на общинската организация и на областната структура на ГЕРБ?" отговори д-р Новоселска, която каза: "Всеки сам има право да си направи изводи, да взема решения и да направи следващи стъпки. От моя страна, бих казала, че въпреки че всеки има различия във вижданията си, в усещанията си, в емоциите си дори, ние трябва да пренебрегваме дребните неща, за да може да вървим напред към по-големите цели. В този смисъл, да не забравяме, че ще бъдем по-силни, когато сме обединени, независимо и не само в ГЕРБ, а и извън ГЕРБ като общност. За нас много често това е проблемът - като народ, ние много се разединяваме и затова сме все още в неизгодна позиция в Европейския съюз. Апелирам колкото можем повече да бъдем толерантни и да се обединяваме в името на по-важните цели, които имаме като нация.

- Д-р Новоселска, ще напуснете ли ГЕРБ?
- Аз в момента не мога да отговоря на този въпрос. Дълбоко свързана съм с каузата, която прокламираше промяна и иска промяна и в този смисъл няма причина да си тръгна от ГЕРБ, защото човек трябва да работи за каузата, която е избрал за себе си, и както казах, да преодолява препятствия. Това за мен, може да се каже, че е едно такова препятствие. Определено не бих предпочела да работя в тази сфера - политическата, тъй като това определено е по-сложно за мен. Аз не съм класически политик, прекалено съм открита, последователна, а политиката е по-сложна. Така че в този смисъл ще се концентрирам в конкретната си професионална работа, ще помагам с каквото е необходимо и ако имат нужда от мен в политическата партия.

- Кога, г-жо Николова, приехте да сте областен управител?
- Вчера, с решението на правителството. Това е политическо решение, което ми беше съобщено и аз приех. Преди да бъде факт в Министерски съвет ми беше съобщено.

Запитани бившият и настоящият областни управители кой ще е новият зам.-областен управител на мястото на избрания за кмет Йордан Йорданов, двете заявиха, че нямат информация и не са уведомявани, като Д. Николова, коментира, че това ще реши Министерски съвет. НДТ


 


Сходни връзки

ДЕТЕЛИНА НИКОЛОВА ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ДОБРИЧКА ОБЛАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.50 секунди