изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:02 EEST
ЗАПОЧНА ПОВТОРНОТО БРОЕНЕ НА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ БЮЛЕТИНИ ЗА КМЕТ    
Ред и сигурностВ Административния съд в Добрич започна повторното броене на недействителните бюлетини за избор на кмет от първи и втори тур на местните избори.
Съдията докладчик по делото Дарина Витанова даде ход на делото, въпреки възраженията за нередовно призоваване на коалиция от партии Реформаторски блок.

Делото бе образувано по жалба на ПП ГЕРБ срещу решението на Общинската избирателна комисия от 2 ноември 2015 г., с което се обявява резултата от проведения на 1 ноември балотаж, който бе спечелен от кандидата на Реформаторския блок Йордан Йорданов с 50.61 на сто от вота срещу кандидата на ГЕРБ Детелина Николова, за която гласуваха 49.39 на сто от избирателите. Твърди се, че има нарушение на изборните процедури при провеждане на първи тур, като са допуснати нарушения при преброяването и отчитането на крайния резултат. При прегледа на сканираните протоколи и сравнението им с протоколите, предоставени на застъпниците на партията в комисиите, са установени множество поправки, се твърди в жалбата. Както и че много от поправките не са подписани от всички членове на СИК. Твърди се, че и при двата тура действителни гласове са отчетени като недействителни. Предвид разликата от 283 гласа между Йорданов и Николова, посочените в жалбата нарушенията, може да са рефлектирали върху изборния резултат, твърдят от ПП ГЕРБ.
Според становището, предоставено от избрания кмет Йордан Йорданов, жалбата е недопустима, в частта, която касае първи тур, тъй като срокът за обжалване е бил 3-дневен. Адвокатът на Общинска избирателна комисия Меглена Иванова също оспори жалбата, която, според тях, е неоснователна. Тя заяви, че протоколите на секционните избирателни комисии са писмени доказателства, а не административни актове. Такива актове са решенията за обявяване на резултатите от първи и втори тур, които могат да се оспорват. Броенето на бюлетини е недопустимо, тъй като всички протоколи и от двата тура са били подписани от всички членове на секционните комисии без възражения т.е. те са били приети от членовете на СИК, които представляват различни партии. Прекалява се и съдът излиза от правомощията си да осъществява контрол върху писмени доказателства, което е недопустимо и противоречи на практиката на Конституционния съд и на Върховния касационен съд, подчерта адвокат Иванова.
Процесуалните представители на Йордан Йорданов - Михаел Игнатов и Екатерина Димчева, заявиха, че считат, че жалбата е неоснователна, тъй като в хода на изборния процес не са  допуснати нарушения на Изборния кодекс. Преброяването на бюлетини се извършва само от СИК, а по изключителни случаи от ОИК, подчерта адвокат Димчева. И допълни, че повторно преброяване се допуска само в случаите, когато от протоколите на СИК е видно, че е имало спорове между членовете на комисията. Всички протоколи от изборите за кмет на Добрич на двата тура обаче са подписани без възражения, подчерта тя.
Представителят на Окръжна прокуратура Радослав Бухчев  също изрази мнение,    че не трябва да се извършва повторно броене на бюлетини.
Съдия Витанова обаче реши да се преброят недействителните бюлетини от всички 129 секции от първи тур и всички 128 секции от втори тур на изборите за кмет на Добрич. Стана ясно, че девет от чувалите са преминали скенера на съда отворени, тъй като са били изтървани от охраната, която ги е пренасяла от общината до съда.
До редакционното приключване на броя преброяването не бе приключило. НДТ
 


Сходни връзки

ЗАПОЧНА ПОВТОРНОТО БРОЕНЕ НА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ БЮЛЕТИНИ ЗА КМЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди