изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:51 EEST
От "Индипендънт" разбираме какви пак ги е наприказвал Плевнелиев за хибридната война на Русия срещу България    
Новини "Русия тренира на Балканите започването на "хибридна война", целяща дестабилизиране на цяла Европа, предупреждава българският президент. Той настоява ЕС и НАТО да направят повече, за да контрират растящата заплаха от руска агресия." Така Лори Холмс започва разказа си в неделния брой на британския в. "Индипендънт" за интервюто в София с Росен Плевнелиев.

Българският държавен глава не е цитиран директно да казва, че Москва стои зад масираните кибератаки срещу български институции, но изданието го представя точно така.

"От 25 октомври насам интернет сайтовете на Министерския съвет, на парламента и ЦИК са атакувани масирано благодарение на безпрецедентни възможности. Малцина държави в света могат да организират подобни атаки", цитира думите му Холмс и обяснява, че така българският президент директно е посочил към руския си колега Владимир Путин.

"Най-ефективният и сигурен начин за Русия да дестабилизира Европа е през Балканите, така че Путин се е фокусирал върху това", казва Плевнелиев. "Посланието ни към ЕС, към генералния секретар на НАТО, към нашите партньори и западни съюзници е, че Балканите трябва да са в сърцето на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да си помогнете на самите себе си."

Плевнелиев казва още, че "от кримската криза имаме 10 пъти повече нарушения от руски военни самолети" в зоната за сигурност над Черно море и те са част от хибридната война чрез директна и косвена агресия срещу западните държави.

Българският президент критикува партньорите от НАТО, че не отвръщат достатъчно решително на тази хибридна война. Критики има и срещу партньорите в ЕС заради това, че не са в час със събитията в Близкия изток и Северна Африка, докато сирийската криза заплашва да ескалира още повече. "А ЕС трябва си повярва, че е глобална сила - той е най-голямата икономика в света и би трябвало да е един от най-големите играчи в световната политика (...) Събуждаме се твърде късно. ЕС трябва днес да се справя с рекорден брой кризи, а само ги регистрира и не ги решава."

По повод имигрантите Плевнелиев посочва, че само България и Германия регистрират чужденците съгласно Дъблинските правила, докато "не е такъв случаят с Гърция или Италия, нито с Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Унгария или Австрия".

До края на годината България очаква 20 000 нови бежанци (след приетите досега около 40 000) и Плевнелиев твърди, че те избягват страната заради строгото прилагане на правилата, а не че границата е в трудно проходими планински райони, а страната е най-бедната в ЕС, пише "Индипендънт".

В интервюто е засегната и темата за полицейските протести и че каквито и международни успехи да отчиташ, вътрешна криза може да свали всеки политик. "Загрижен съм от това. Вече съм го виждал, когато платихме висока цена за нестабилността." Като казва, че ще стори всичко нужно да разреши проблеми, той добавя: Не съм само президент, но съм и инженер, а инженерите знаят едно правило - ако искат да решиш даден проблем, трябва да го посочиш ясно."  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

От "Индипендънт" разбираме какви пак ги е наприказвал Плевнелиев за хибридната война на Русия срещу България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди