изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:20 EEST
ПО-МЛАДИТЕ ПУБЛИКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРИОБЩЕНИ КЪМ КЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА    
Култура„Много важно е т. нар. висока култура да не остане високо в небесата. Тя трябва да прави крачки към отварянето на врати, за да бъдат приобщени по-младите публики“, каза пианистът Людмил Ангелов. Той и цигуларят Веско Ешкенази изнесоха концерт в Добрич, посветен на 20-годишната им съвместната дейност. Такъв концерт е имало и преди месец в София. Според Ангелов, борбата за запазване на класическата музика е трудна и неравна.



„Трябва ние самите, музикантите и всички наши колеги от другите изкуства да подадем по някакъв начин ръка, защото, иначе сме обречени на гибел. Говорим за една вековна традиция на това високо изкуство, което е било винаги неразделна част от едно общество. Очевидно е, че нещо трябва да се направи, защото, нито образователната система, нито това, което ни заобикаля, като медийна среда не помагат за това младите хора да бъдат привлечени. Ако ние говорим на друг език и не се опитваме да заговорим малко на техния език, ще ни бъде много трудно. Просто ще загубим публиката“, каза пианистът. Не трябва да забравяме, че класическата музика никога не е била предназначена за всички хора, за масата, това не е музика, която непременно разчита на милионите маси, посочи Ешкенази. „Ако искаш да слушаш класическа музика, трябва да я разбираш, да знаеш какво ти дава – последният акорд е отпечатък на една емоция в твоята душа, но този отпечатък нищо друго материално не може да ти го даде“, каза цигуларят.  
През следващата година предстои голямо турне на дуото, споделиха музикантите. То ще е свързано с техен нов диск, който ще бъде записан в началото на следващата година. Ешкенази и Ангелов разказаха, че дискът ще е с аржентинска музика - Пиацола, Гардел, Рамирес, както познати, така и по-малко познати неща, които ще го направят много атрактивен. Идеята на музикантите е турнето и дискът да бъдат представени и извън България – в Испания, Холандия и други, което ще превърне проектът в международен.
Пред добричката публика Веско Ешкенази и Людмил Ангелов представиха пъстра програма – представени произведения на Моцарт, Брамс, песни на Гершуин и танга. НДТ
 


Сходни връзки

ПО-МЛАДИТЕ ПУБЛИКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРИОБЩЕНИ КЪМ КЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди