изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:05 EEST
Новата касичка на протестърите - колко взимат Прокопиев и кака Цонка    
Новини Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство е новата касичка на протестърите. Това е основният извод от анализа на НПО-тата, които са усвоили стотици хиляди евро за „развитие на гражданското общество“ у нас.

В списъка с бенефициентите фигурират медии и „експерти“, които от години правят опити да бъдат „говорители“ на гражданското общество в България. Проверка на "Епицентър" показа, че крупни суми са получили вестници и сайтове от групата „Капитал“, Българският хелзинкски комитет, протестъри, защитници на ромите, анализатори и пропагандатори на американската политика у нас и т.н.

Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство е изплатил 43 173 евро на Фондация "Инфо спейс“ за „наблюдение на провеждането на реформаторски политики в ключови области“. Управителка на НПО-ото е Стояна Георгиева, която е собственичка на електронното издание „Медиапул“. Благодарение на осигурените европейски средства, в сайта се появиха поредица от критични материали за българската съдебна система и същевременно хвалебствени статии за правосъдния министър Христо Иванов.

Институтът за регионални и международни изследвания на политолога Огнян Минчев е усвоил 17 348 евро по проект: „Стратегическо планиране и конкретни застъпнически кампании: Основни инструменти за изграждане и развитие на организационния капацитет на гражданските организации. Минчев е поел ангажимент да подкрепи медийно уличните протести в България през 2013 г., които демонстрирали „енергия сред гражданите за една по-голяма тяхна роля в политическия процес”.

"Български институт за правни инициативи", чийто програмен директор бе настоящият правосъден министър Христо Иванов, е усвоил 20 400 евро за „прозрачни парламентарни назначения“ през 2013 г., показа проверка.

Центърът за изследване на демокрацията, където директор е политологът Евгений Дайнов, е получил 34 000 евро за „усъвършенстване на регистрацията на юридическите лица с нестопанска цел“. НПО-ото е спечелило още един проект - той е за 54 682 евро и за „гаранция за равни права на уязвимите групи пред държавата”. Поет е ангажимент да бъдат защитени правата на затворници и чужденци, чиито взаимоотношения с държавните власти са затруднени от недостатъчната обезпеченост на институциите с човешки и финансови ресурси.

От документите става ясно, че прочутият вече "Институт за развитие на публичната среда" също е сред бенефициентите на Програмата за подкрепа на неправителствените организации. Управител на НПО-ото е Антоанета Цонева, която е сред лидерите на групата за натиск „Протестна мрежа“. Оказва се, че тя е прибрала 7 847 евро, за да лобира за промени в Изборния кодекс. Срещу отпуснатата сума, през 2013 г. Цонева е поела ангажимент да защити исканията на протестиращите срещу кабинета „Орешарски“, за да бъде променена системата за избор на народни представители.

Очаквано, с крупна сума сред бенефициентите е неправителствена организация на издателя Иво Прокопиев. Ръководената от журналисти фондация „Капитал“ е получила 46 209 евро за защита на „човешките и граждански права“ в България. С парите е създадена онлайн платформа в сайтовете на групата, включваща интерактивни карти, дебати, анализи, коментари.

С крупна сума е зарадван и бившият шеф на фондация „Отворено общество“ Стефан Попов. Неговото НПО „РискМонитор“ усвоява 56 291 евро за „граждански мониторинг на цялостната реформа на сектора за сигурност“ през февруари – април 2013 г. Попов е брат на бившия служебен екоминистър Юлиян Попов.

Сред бенефициентите фигурира и най-гръмогласният защитник на правата на ромите у нас – Българският хелзинкски комитет (БХК) на Красимир Кънев. В партньорство с „Дарик“ НПО-ото е прибрало 19 835 евро за реализация на седмични антидискриминационни предавания в средата на 2013 г. Излъчени са 36 предавания на антидискриминационна тематика в ефира на радиото и са проведени 5 журналистически стажа за роми. Чрез друга структура, оглавявана от служител на БХК-„Асоциация за бежанци и мигранти”, пък са усвоени 17 918 евро за съдебна защита на търсещите закрила у нас бежанци. Според НПО-ото чужденците не знаели език и затова нямало как да защитят гражданските си права. Негов управител е Антоанета Дедикова, която е правен консултант и зам.-директор на Програмата за правна защита на бежанци и мигранти в БХК.

Фондация “Център за модернизиране на политики”, чийто директор бе неуспялата кандидатка за вицепрезидент Юлиана Николова, в партньорство с фондация „Медийна демокрация” е усвоила 35 000 евро за борба с „езика на омразата в България“. Единственият резултат от кампанията е създаването на коалицията „Антиомраза“.

На Института за пазарна икономика на Красен Станчев, известен като един от основните пропагандатори на неолиберализма у нас, са отпуснати 54 615 за борба с...бедността.

Асоциация на парковете в България на протестъра Тома Белев е получила 18 935 евро за „архив за защитените територии” у нас.

Фондация „Промедия“ на журналиста Петко Георгиев е прибрала 38 7000 евро за създаване на „професионални стандарти и подкрепа за саморегулация в комуникацията на НПО чрез традиционни, нови и социални медии“. Фондация „Програма Достъп до Информация“ на Александър Кашъмов е зарадвана с 41 673 евро за „увеличаване капацитета на неправителствените организации при търсене на обществена информация”.

Платформа АГОРА в партньорство с Българското училище за политика „Димитър Паница” на протестърката Саша Безуханова е усвоила 45 000 евро за „предизвикателства, променящи живота” през 2013 г. Проектът е насочен към местните общности, които да “идентифицират най-важните си проблеми и да излъчат свои лидери, които да бъдат обучени и да предложат решения на поставените проблеми”.

Български център за нестопанско право на Любен Панов и Надя Шабани в партньорство с фондация "ПроИнфо" е получило 85 708 евро за подобряване на образа на неправителствените организации у нас и привличане на общественото внимание и подкрепа към каузите им.

На НПО-ото на Петко Кенанов „Защита на здравето“ са отпуснати 40 800 евро за изработване на проект за Закон за пациента. Кенанов е представител на пациентите в НЗОК. Националната пациентска организация на Станимир Хасърджиев е спечелила 28 552 евро по проект „Среда отвътре навън”. С парите е направена оценка на „организационното развитие” на структурата.

Сдружение „Център за правни инициативи“, ръководено от бившия образователен министър Даниел Вълчев, пък е получило 48 319 евро за по проект „Инициатива за съдебно изпълнение в услуга на обществото“.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Новата касичка на протестърите - колко взимат Прокопиев и кака Цонка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди