изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:35 EEST
The New York Times: Бейрут, град на смъртоносни атаки, се чувства забравен    
По света Бейрут. Чувство на шок и тъга белязаха почивните дни и направиха по-тихи от обикновено местата на атентатите в южната част на Бейрут и централната част на Париж. Нападенията в двата града, извършени от радикалната групировка "Ислямска държава", предизвикаха чувства на споделена, дори глобална уязвимост. Особено в Ливан, където мнозина останаха ужасени, че хаосът достигна Франция - държава, която те смятат за далеч по-сигурна от своята. Жертвите на терористичните атаки в двете столици си приличат - те са убити на случаен принцип, в оживен градски район, докато са прекарвали нормално вечерта си. Но за разлика от Париж никой не изрази съчувствие към Бейрут, коментира американският вестник The New York Times.

Солидарността на ливанците е смесена с мъка от факта, че само един от пострадалите градове - Париж, получи глобална съпричастност, близка до тази, която Съединените американски щати получиха след 11 септември 2001 г. Десетки паметници по света бяха осветени с цветовете на френския флаг, а президентски речи изтъкнаха необходимостта от защита на "споделените ценности". Дори социалната мрежа "Фейсбук" предложи с едно кликване профилната ви снимка да бъде покрита с френския трикольор - услуга, която не се предлага за ливанското знаме.
Разликата в състраданието става още по-болезнена за преодоляване, когато добавим факта, че 129-те жертви в Париж са резултат от една извънредно рядка ситуация за Франция, която обаче е ежедневие в Ливан.
"Представете си, това, което се случи в Париж, да се случва ежедневно в продължение на пет години. А сега си представете всичко това да не получи глобално съчувствие към невинните, загубили живота си, без никакви специални медийни новини, и без подкрепата на нито един световен лидер, който да осъди насилието", коментира сирийски активист в Бейрут, който е избягал от бомбардировките в родния си Алепо.
Изводът, който редица ливански коментатори направиха, е че арабският живот струва по-малко. А Ливан, който се смята за относително спокойна държава, въпреки войната в съседна Сирия, се възприема от световната общественост като място, където касапницата е нещо обичайно - малък анонс в международните новини, част от нещо, което просто се случва в тази част от света.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

The New York Times: Бейрут, град на смъртоносни атаки, се чувства забравен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди