изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:00 EEST
ПО-АКТИВНО ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ ПРЕДВИЖДА НОВИЯТ ПРАВИЛНИК НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ГРАД ДОБРИЧ    
Новини Председателят Иво Пенчев заяви пред журналисти, че възнаграждението му ще е на базата на 4 часов работен ден. Не бе прието предложение за съгласувателен режим за отсъствията на кмета

Повече възможности за гражданско участие по време на работата на Общинския съвет предвиждат промените в правилника за работата му, които бяха окончателно приети на заседание вчера по искане именно на гражданите.
В правилника изрично ще бъде записано, че гражданите могат да присъстват на заседанията на постоянните комисии, както и да правят предложения. Освен това, правилникът разрешава гражданите да се изказват след самата докладна по време на сесия, а, не, както досега – в края на заседанието. Прието бе също изказванията на граждани да стават след предварително записване, но не, както досега преди заседанието, а се дава възможност заявка да се направи и по време на сесията.
На заседанието си днес комисията, определена да разработи правилника, формулира начина на възнаграждение на общинските съветници. Те ще получават 40 % от брутната работна заплата на председателя на ОбС, като 30 % от възнаграждението е за участие в заседанията на ОбС, а 10 % за участие в работата на неговите временни и постоянни комисии. Стана ясно, че досега председателят е получавал 850 лева брутно възнаграждение, а съветниците – по 340 лева. Според новия правилник, председателят ще може да получава до 90 % от възнаграждението на кмета. Иво Пенчев коментира пред НДТ, че той ще заяви пред Общинския съвет, че иска възнаграждението му да се формира на базата на 4-часов работен ден, т.е. той ще получава половината от определеното възнаграждение, съответно и общинските съветници. Така, при сегашната заплата на кмета от 2700 лева, председателят ще получава не повече от 1215 лева, а съветниците – не повече от 486 лева, обясни той.
Граждани направиха предложение съветниците да заделят част от възнагражденията си за благотворителни каузи, на което членовете на комисията обясниха, че те и досега са го правили, без да дават гласност, като някои обясниха, че техните групи са заделяли целите си „заплати“.
Не бе прието искането на Божанка Вуцова от ПП ГЕРБ да се въведе съгласувателен режим относно отсъствията на кмета, като предложението бе, по примера на други общини, председателят на Общинския съвет да разписва командировките на кмета. В залата обаче се чуха коментари, че това е начин да се извиват ръцете на кмета и той да бъде контролиран, макар Божанка Вуцова да обясни, че се касае за административен въпрос. След като предложението не бе прието, стана ясно, че той ще бъде внесено отново на сесия.
С направените корекции Правилникът ще бъде гласуван на първата редовна сесия, която ще се проведе на 24 ноември. НДТ


 


Сходни връзки

ПО-АКТИВНО ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ ПРЕДВИЖДА НОВИЯТ ПРАВИЛНИК НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ГРАД ДОБРИЧ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПО-АКТИВНО ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ ПРЕДВИЖДА НОВИЯТ ПРАВИЛНИК НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ГРАД ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2015-11-17 @ 12:03 EET

Ха-ха-а-а...! Пияната Божанка и се прищяло да разписва командировките на кмета! До вчера Детелина беше обърнала Брюксел в място за ежемесечна разходка, днес ГЕРБ-ерите станаха много принципни! Да отиват да разписват командировки в областната администрация!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.85 секунди