изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:41 EEST
ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО: НЕ Е ДОПУСТИМО ДА СЕ ПРОДАВА СЛАДОЛЕД В УЧИЛИЩАТА    
ЗдравеВ писмо на зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски се препоръчва да се спре продажбата на този продукт на територията на училищата в Добрич. Областната дирекция по безопасност на храните трябва да предприеме необходимите действия по спиране продажбата на продукта „сладолед“ на територията на училищата в град Добрич. Това става ясно в отговор на зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски на жалбата на Стойчо Стойчев - родител от Добрич, във връзка с наличието на автомати за продажба на сладолед в шест училища в града.

В отговора се посочва, че, според действащата нормативна уредба за продукти, сладоледът не е продукт, който е допустимо да се предлага на учениците в обекти на територията на учебните заведения.
В писмото се посочва, че с Наредба №37 на Министъра на здравеопазването  от 2009 г., се уреждат изискванията за здравословното хранене на учениците, организирано в ученически столове, бюфети и автомати за закуски и напитки на територията на училища, общежития и бази за спорт, отдих и туризъм на ученици. 
Съгласно Наредба 37 прясното и кисело мляко, сирената и другите млечни продукти, които се предлагат за консумация на учениците, следва да са без добавени растителни мазнини. При извършената проверка в няколко училища в Добрич е констатирано, че на основание решение на Общинския съвет е проведен публичен търг за отдаване под наем на части от имоти, публична общинска собственост, в резултат на което в 6 училища са поставени автомати за  сладолед. Те са поставени без да е извършена консултация с компетентните органи за здравословно хранене на учениците /РЗИ/ и за безопасността на храните /ОБДХ/.
Продуктът сладолед, по данни на етикета, съдържа сухо мляко, растителна мазнина и др. съставки. Продуктът  се произвежда в предприятие на фирма „Изида“. Продуктът сладолед не е обект на изискванията на наредбата за специфичните изисквания към  млечните продукти, приета с ПМС, изменена с решение на ВАС. Съгласно приложение на същата наредба сладоледът не се причислява към групата „мляко и млечни продукти“. Според технологичната документация, продуктът съдържа като основна суровина сухо мляко, както и растителни мазнини – кокосово и палмово масло. Пак по данни на ОБДХ, продуктът се отнася към групата „готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид“.
В тази връзка зам.-министърът посочва, че продуктът не попада към храните, коментирани в Наредба №37 /прясно и кисело мляко, сирена и други млечни продукти/. Според Наредба №9, в детските заведения, ученическите столове и обектите за търговия на дребно  на територията на училищата и на детските заведения, се предлагат само краве масло, слънчогледово масло и зехтин. Не се разрешава предлагането на храни, съдържащи мазнини, извън посочените, хидрогенирани растителни мазнини,     както и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен видът на преработката им. Въз основа на това продуктът „сладолед“  не отговаря на изискванията, тъй като съдържа мазнини, различни от допустимите.
Предвид действащата нормативна уредба за продукти, които е допустимо да се предлагат на учениците в обекти на територията на учебните заведения, ОБДХ следва да предприеме необходимите действия по спиране продажбата на продукта „сладолед“ на теприторията на училищата в град Добрич, се посочва още в писмото на зам.-министър Персенски.
Директорът на РЗИ - Добрич  д-р Светла Ангелова коментира, че в случай инспекцията, която вече извърши проверка по случая, няма контрол и такъв би следвало да има ОДБХ, както е посочено в писмото на зам.-министъра. Директорът на ОБДП д-р Розалина Брайкова коментира пред НДТ, че писмото, което е адресирано до директора на БАБХ, не е достигнало до дирекцията в Добрич. След като това се случи, ще бъдат предприети нужните мерки. НДТ


 


Сходни връзки

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО: НЕ Е ДОПУСТИМО ДА СЕ ПРОДАВА СЛАДОЛЕД В УЧИЛИЩАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди