изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:48 EEST
СЪДЪТ ОТХВЪРЛИ ЖАЛБИТЕ СРЕЩУ ИЗБОРА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ДОБРИЧ    
Ред и сигурност Административен съд – Добрич потвърди решението на Общинската избирателна комисия за избиране на общински съветници и кметове. Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен срок от обявяването му.

Производството бе образувано по жалба на ПП "Движение 21" и ПП "ГЕРБ" против решението на ОИК за избиране на общински съветници на местни избори, проведени на 25.10.2015 г. В жалбата се твърди, че има допуснати нарушения относно изборния процес. ПП ГЕРБ настоява за ръчно преброяване на бюлетините за общински съветници, поради многото допуснати фактически грешки и невалидни бюлетини, които се отразяват при отчитане на крайните резултати. Посочени са протокол на СИК 6, в който е допусната фактическа грешка, касаеща 125 гласа за общински съветници на ПП ГЕРБ, излагайки доводи за незаконосъобразно извършена поправка в този протокол от трима членове на комисията. Посочва, че при обработката на получените от застъпници копия на протоколи са достигнали до извода, че има много сгрешени протоколи в частта отчитане на резултатите. В допълнителна молба се посочва, че от членове на различни секционни избирателни комисии са разбрали, че в изборната нощ, при предаване на протоколите от СИК на ОИК, след проверката на протоколите от ОИК, поради множеството грешки в тях на място в ОИК са извършвани поправки, допълнения и задрасквания в протоколите на СИК. В изборната нощ от застъпници на ГЕРБ са били подадени множество сигнали в партийната централа относно отчитането на действителните и недействителните гласове. Жалбоподателят е оспорил всички протоколи на секционните избирателни комисии за отразените изборни резултати за общински съветници, поискал е повторно преброяване на бюлетините за общински съветници. От „Движение 21“ са посочили, че има данни за гласоподаватели дали своя вот, включително и с преференции, каквито в обявените резултати от СИК и ОИК не били констатирани. Поискал е повторно преброяване на бюлетините във всички секции, проверка за вписванията на установените резултати в протоколите на всички СИК за избиране на общински съветници, да се установи правилно ли е разпределението на мандатите за общински съветници по кандидатски листи на политически партии и коалиции, получили действителни гласове. След като делото бе обявено за решаване, е постъпила жалба от кандидати за общински съветници от БСП. Изложени са твърдения за нарушения на изборния процес, като считат решението за неправилно и незаконосъобразно, постановено при наличие на множество грешки и непълноти на протоколите на секционните избирателни комисии. С жалбата е направено искане, да бъде извършено ръчно преброяване на всички бюлетини и да се установи правилно ли са вписани резултатите в протоколите на СИК, както и правилно ли са определени мандатите за общински съветници и подреждането им отговаря ли на получените преференции.
Съдът намира подадените жалби обаче за неоснователни. Посочва, че от приложените към делото протоколи, посочени в молбата, е видно, че те са подписани от членовете на съответните секционни избирателни комисии с пълно единодушие, без посочени мнения и възражения, както и при липса на данни за жалби от членове на комисията, застъпници или избиратели. Съдът отхвърля искането за повторно преброяване, съобразявайки се с Решение №9 на Конституционния съд, според което повторно преброяване на бюлетините е допустимо, ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че са съществували спорове между членовете на СИК относно резултата, отразен в протокола. Установено е, че във всичките 128 протокола на СИК липсват каквито и да е данни относно налични спорове. Освен това съдът подчертава, че преброяването на бюлетините от гласуването се извършва единствено и само ръчно от секционните избирателни комисии след приключване на изборния ден и не се прилага друг способ на преброяване.
Съдът е оставил без уважение и искането за допускане до разпит на свидетели. Той счита за недоказани не само твърденията на жалбоподателите, но и каквито и да било други, които биха довели до опорочаване на волята на избирателите, съответно до промяна на крайния резултат. Въз основа на това съдът преценява жалбите на „Движение 21“, ПП ГЕРБ и кандидатите за общински съветници от БСП като неоснователни и недоказани. НДТ


ИЗБОРИ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ 2015 - ДОБРИЧКА ОБЛАСТ - КРАЙНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЪРВИ ТУР ПО ОБЩИНИ /ОБНОВЕНА/

ИЗБРАНИ С ПРЕФЕРЕНЦИИ СЪВЕТНИЦИ ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ОТКАЗВАТ
 


Сходни връзки

СЪДЪТ ОТХВЪРЛИ ЖАЛБИТЕ СРЕЩУ ИЗБОРА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди