изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:45 EEST
ЙОРДАН ЙОВКОВ В СНИМКИ И ДОКУМЕНТИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ АРХИВИ    
Култура(135 г. от рождението на Йордан Йовков)
Културното наследство на писателите-класици, каквото е на Йовков, запазва своята актуалност пряко времето и историческите превратности. Интересът към него е непреходен, подновява се с всяко следващо поколение. Литературното му наследство и преводите на творбите му, литературата за живота и творчеството му, издадена у нас и в други страни, са представени в Био-библиографския указател, публикуван през 1980 г.


Личният му архив, десетилетия след смъртта му се съхранява от наследниците му, като междувременно се допълва. Част от него даряват на Дома-паметник в Добрич през 1980 г., а голямата част от документалното наследство предават на Централния държавен архив в края на 2012 и началото на 2013 г., за да стане обществено достояние. Документите обхващат 1916-2010 г. и са автентичен извор за изследване на жизнения и творчески път на писателя. Обемът на семейния фонд Йордан и Деспина Йовкови е 472 архивни единици, съдържащи лични документи на Йовков, договори за публикуване на произведенията му, кореспонденция с институции, писатели и преводачи, ръкописни варианти на негови творби, спомени, бележки за писателя, негови снимки със семейството му, на места, свързани с творчеството му, от чествания и др.
Десетки други лични и учрежденски фондове в централния и държавните архиви в страната също съдържат документи за Йовков. В ЦДА, във фондовете на българските легации в Рим и Букурещ, на Министерството на външните работи и изповеданията, на писатели, литературоведи, публицисти, артисти, сред които на Дора Габе, Христо Капитанов, Кирил Христов, Христо Бръзицов, Никола Балабанов, проф. Асен Златаров, Владимир Василев, Димитър Шишманов, Кръстю Кръстев, Константин Кисимов, Мила Чолакова, Никола Табаков, Иван Радославов и др. се съхраняват: спомени от Йовков, негови писма за драмата „Томирис” на Людмил Стоянов, спомени на Д. Шишманов, Дора Габе, Иван Радославов, Христо Капитанов за писателя; превод на разказа „Шибил” на немски език от Кръстю Кръстев; снимки на Константин Кисимов в постановки на „Боряна”, „Албена” и „Обикновен човек”, на Йовков с приятели; отзив на Кирил Христов за „Вечери в Антимовския хан”; монографии, статии, бележки от Владимир Василев и др. автори за Йовков; преписки с Министерството на външните работи и изповеданията, румънското министерство на външните работи и др. за Йовков като служител при Българската легация, субсидиране издаването на съчинения на Йовков; преведени разкази на Йовков от Мила Чолакова; спомени от Йовков и за него от Никола Табаков, Петко Росен; бележки на Йовков за действащите лица в пиесата „Боряна”; дневници на Спиро Казанджиев за срещите му с Йовков; кореспонденция между Христо Капитанов, Никола Табаков и Димо Минев, между Асен Златаров и Николай Лилиев за Йовков; и др. В държавните архиви в страната (Бургас, Варна, Враца, Габрово, Михайловград, Кюстендил, Силистра, Сливен, Стара Загора),, във фондове на драматичните театри са съхранени снимки, афиши от постановки на Йовкови творби, във фонда на Димо Минев (В. Търново) се съдържат спомени, писма за Йовков, снимки на прототипи на Йовкови герои; във фонда на Димитър Андреев (Пловдив) – разкази на Йовков, издадени на есперанто; и др.
Държавният архив в Добрич през 1995 г. изготви анотиран списък на документалните материали - отражение на неразривната връзка между добруджанци и Йовков. Във фондовете на Драматичния театър, на изтъкнати добрички актьори, журналистите Яни Калиакренски, Йордан Дачев, Атанас Пеев, учителя Ловчо Стоянов, адвоката Стоян Костов Иванов, на Окръжния народен съвет – Толбухин, и др. се съдържат спомени, статии, слова, доклади, снимки и др. за Йовков, от чествания на негови годишнини. Наред с тях, в архива са съхранени фондовете на училища, читалища, на Драматичния театър, носещи името на писателя, както и снимки на Йовкови паметници в Добрич и областта - израз на признателността и обичта на добруджанци  към певеца на Добруджа.


                        Маргарита Събева
                        Държавен архив - Добрич

 


Сходни връзки

ЙОРДАН ЙОВКОВ В СНИМКИ И ДОКУМЕНТИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ АРХИВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди