изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:47 EEST
ИЗЛОЖБАТА "ПЪТУВАНЕ ИЗ СВЕТА НА Й. ЙОВКОВ" - В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА    
КултураФотодокументалната изложба „Пътуване в света на Йордан Йовков” бе официално открита в националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София. Тя е организирана от Регионалния исторически музей в Добрич с участието на Националната библиотека и е в рамките на Йовковите литературни празници-Добрич 2015 г. Експозицията представя на широката публика снимков и архивен материал, свързан с живота на писателя, първи издания на негови произведения, преводи на различни езици (английски, немски, френски, италиански, словенски, словашки, чешки, гръцки, турски, литовски, руски и есперанто), критика за него, както и афиши от три постановки по негови произведения.

По този начин Националната библиотека се присъединява към честванията за отбелязването на 135 годишнина от рождението на писателя, която отбелязваме през настоящата година.
По традиция изложбата беше открита от проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека. Тя приветства „не многобройната, но подбрана публика”, изявила желанието си да „извърви отново своето пътуване в света на Йовков”, защото то е „полезно, необходимо и емоционално преживяване”. Според нея изложбата е също така и пореден опит за стимулиране на читателите да посегнат пак към творчеството на Йовков, като представя редица интересни детайли от жизнения му път и работа, без да се спира на по-меланхоличните му дни. В своето слово проф. Христова прочете и поздравителен адрес, получен по повод откриването от името на кмета на град Добрич Йордан Йорданов.
Д-р Кремена Митева, главен уредник на дом-паметник „Йордан Йовков”, представи повече информация за експозицията: „Тя си поставя за цел да представи ключови епизоди от живота и творческата работа на белетриста. Двадесетте табла се опитват по достъпен начин да разкажат личната история на човека Йовков, както и неговото пътуване към художественото съвършенство в литературата. Документи, ръкописи, фотоси и кратки текстове запознават музейната публика с един обикновен на пръв поглед живот, чийто център става творчеството. Действително след Първата световна война писателят се посвещава на литературата с рицарска всеотдайност и й служи вярно докрай. Наричаме го „майстор на късия разказ“, но ще открием, че той е бил също поет, драматург, романист – човек, който не се страхува да експериментира, за да открие своя път в изкуството. Амбицията ни е да провокираме читателите да посегнат към Йовковите книги, за да си припомнят, че човешкото спасение е в търсенето на бялата лястовица “по жицата” на живота.”
Изложбата ще бъде отворена за посетители до 20 декември. НДТ
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБАТА "ПЪТУВАНЕ ИЗ СВЕТА НА Й. ЙОВКОВ" - В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди