изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:11 EEST
Спор за ордена на Вартоломей в парламента - Миков vs. Митов    
ПарламентАктивната позиция за диалога между религиите е сред причините за награждаването на Вселенския патриарх Вартоломей с орден Стара Планина - I стенен, обясни пред депутатите министърът на външните работи Даниел Митов.

Самият Митов е предложил на президента Вартоломей да бъде награден с най-голямото държавно отличие, съобщи Дарик.

Лидерът на БСП заяви, че орденът е присъден в нарушение на българското законодателство.

„За мен този орден е присъден в нарушение на закона, защото аз не открих нито решение на Народното събрание, нито решение на Министерски съвет - каквото е изискването на член 11 от Закона", каза Михаил Миков.

В отговор Даниел Митов изброи мотивите, с които е предложил на държавния глава патриарх Вартоломей да бъде награден: „Първо - активната му позиция за насърчаване на религиозния диалог; второ - неговата ангажираност за актуалните проблеми от политическо и икономическо естество пред човечеството; трето - приобщаването на православния дискурс към социалните проблеми на заобикалящия ни свят; четвърто - професионалната му отдаденост на научна дейност, която Вартоломей свежда не само до богословие, но и до по-широк кръг от научни направления; пето - силната му ангажираност в опазването на околната среда, спечелила му прозвището „зеления патриарх".

По думите му българските институции няма как да контролират това, което патриарх Вартоломей си е наумил да каже при визитата си у нас.

От парламентарната трибуна лидерът на БСП заяви, че се чуди как да коментира факта, че МВнР не знае, че Вартоломей е забранил службата на български език на Великден тази година в църквата „Св. Св. Константин и Елена", не е допуснал български епископ да служи на български и е поставил условие за премахване на паметника на Антим Първи: „Цяла България го знае, само нашето Външно министерство не го знае този факт".

Министър Митов контрира думите на Миков и посочи, че не му е ясно как червеният лидер е стигнал до този извод, но МВнР много добре знае всички тези факти: „Това, че знаем нещо, не означава, че не се грижим за българските имоти в Истанбул и на други места. Аз ви изчетох мотивите. Те нямат нищо общо с това, което вие говорите".   http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Спор за ордена на Вартоломей в парламента - Миков vs. Митов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди