изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:53 EEST
Народът с петте пола    
Любопитно

Бугис са етническа група - най-многобройната от трите основни езикови и етнически групи на Южен Сулавеси, в която обществото се отделя на пет отделни пола, разказва в новия си епизод предаването „Без багаж“. От тези пет пола два са аналогични на мъжки (ороане) и женски (маккунрай). Останалите три – биссу, калабай и калалай, обаче не са лесно сравними със западните разбирания за пол. И докато калабай и калалай могат до някъде да бъдат сравнени с транссексуалните жени и мъже, биссу е по-абстрактна идентичност, която не се среща в западното общество.



За хората биссу може да се каже, че са с трансцендентен пол,

или по-точно пол, който се намира извън пределите на познанието и опита. За да бъде определен един човек като биссу, трябва всички белези на половете да бъдат комбинирани в едно цяло. Това може да включва интерсексуалните или тези индивиди, които са с неопределени или смесени полови белези. Някога наричани хермафродити, днес това наименование се смята за обидно и се замества с понятието интерсексуални.

Съветите на биссу се ценят особено много,

когато е необходима подкрепата на скритите сили, описани в Корана като „батин“ – когато например някой бугис трябва да тръгне на поклонение в Мека. Биссу може да извика някой могъщ джин за пазител по време на пътуването.

За бугис, хората от пола биссу са със способности на медиуми и шамани.

На биссу, заедно с калабай и калалай, се разрешава да влизат в женските части на жилищата и селата.

Според системата за равенството на местните, калабай е „фалшива жена“

Тези хора обикновено са определени от мъжки пол при раждането си, но постепенно поемат ролята на хетеросексуална жена. Калабай обикновено са организатори на сватбите в бугис обществото.

За разлика от тях, калалай се отнася за човек, който е роден като жена, но поема ролята на хетеросексуален мъж в обществото. Те се обличат и се представят като мъже, заемат мъжки работни места, обикновено живеят с женски партньори и осиновяват деца.

За бугис е културно убеждение, че всичките пет пола трябва да съжителстват хармонично.

Научете още интересни факти за бугисите във видеото.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Народът с петте пола | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди